10 от 10: Джокович подобри рекорд на Агаси и е на само един успех от трофея на АО!

от в 12:59 на 27.01.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович беше непобеден в досегашните си девет полуфинала и изглеждаше много малко вероятно да бъде спрян от Томи Пол, който дебютираше на тази фаза в Големия Шлем. Американецът обаче за пореден двубой демонстрира висококачествен тенис и показа, че играта му принадлежи към елита на спорта, само че нямаше достатъчно аргументи да се справи със съпротивата на 21-кратния шампион от Шлема, който се наложи с крайното 7:5 6:1 6:2, за да оформи зрелищен финален двубой със Стефанос Циципас, от когото никога не е губил във формат 3 от 5 сета. Победата има още по-специална стойност за Ноле, тъй като се явява под номер 27 подред за него в Мелбърн и така той задмина досегашния рекорд на Андре Агаси.

Пол притисна фаворита още от самото начало и Джокович трябваше да отразява две поредни точки за пробив, но пласира страхотен форхенд уинър, а впослeдствие заби първия си ас. Изглежда, пропуснатите възможности сломиха борбения дух на американеца и съвсем скоро сърбинът се оказа напред с 5:1 гейма. Изведнъж четвъртият поставен се отпусна много сериозно и видяхме някои нетипични за него грешки, докато непоставеният играч буквално летеше по корта и заслужено изравни за 5:5. Все пак балканецът спря своето пропадане и застави Пол да сервира за оставане в частта, след което се отчете с някои феноменални спасявания в дефанзивен план и съумя да затвори този толкова оспорван сет в своя полза.

Битката продължаваше да се разразява на корта и в началните минути на втората част, ала неизменно решителните точки отиваха в сметката на бившия номер едно. Увереността на Джокера растеше с всяка една прекарана минута на корта и той буквално вече си играеше със своя опонент, чиито сили стигнаха единствено за спечелването на един почетен гейм.

Ситуацията на корта не се промени в хода на третия сет, защото деветкратният шампион просто не можеше да пропусне удар и нямаше никакви проблеми с това да се откъсне напред с двоен брейк. Пол хвърли последните сили в следващия гейм и заслужено достигна до точка за пробив, но наред беше марковият бекхенд по правата на Ноле да влезе в действие и американецът удари на камък в опитите си да завърже интригата в срещата, която съвсем скоро завърши с убедителен триумф на най-успешния играч в историята на Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
10 от 10: Джокович подобри рекорд на Агаси и е на само един успех от трофея на АО! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | новак джокович | Обзори | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook