10:0: Джокович отново вгорчи живота на Фриц и оформи мечтан финал със Синер в Шанхай!

от в 14:45 на 12.10.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович се класира на 58-и финал от сериите "Мастърс" в своята кариера и утре ще може да грабне рекорден 41-ви трофей на това. Интересното е, че Джокера досега през сезона няма финал на ниво ATP, тъй като Уимбълдън (загубен финал от Алкарас) и Олимпиадата (спечелен златен медал след триумф над Алкарас) не са под егидата на Асоциацията на професионалните тенисисти.

Днес сърбинът затвърди репутацията си на същински тенис кошмар за Тейлър Фриц, когото победи за 10-ти път от също толкова срещи помежду им. Финалистът от US Open можеше да се намира във формата на живота си, но днес беше абсолютно безпомощен срещу най-успешния играч в историята на тениса, който го надигра с рутинното 6:4 7:6(6) за 1 час и 55 минути игрово време.

По този начин в утрешния финал на Мастърса в Шанхай ще наблюдаваме същински сблъсък на поколенията между сърбина и световния номер едно Яник Синер, като досега ветеранът има предимство от 4:3 в преките си сблъсъци с 22-годишния тенисист, но последните им два мача завършиха с триумф на южнотиролеца.

Джокович излезе на корта в убийствен режим още от първото разиграване и докара до отчаяние американеца, който играеше с високо ниво на агресия и наглед отлична прецизност, само че топката не спираше да се връща в неговото поле и Ноле се сдоби с 3 брейкбола още в откриващия гейм.

Бомбеният сервис на Фриц му помогна да спаси подаване подаването си, но "Джокера" отново дръпна напред с 0:40 в петия гейм и този път дочака грешка от бекхенда на финалиста от US Open, за да нанесе първия сериозен удар по самочувствието му от началото на мача.

Впоследствие 24-кратният "мейджър" носител загуби едва 3 точки на собствено подаване до приключването на откриващата част, която спокойно можеше да затвори с направата на още един брейк, но това нямаше никакво значение в случая, защото балканецът не изпита никакви трудност да задържи аванса си до последно.

Световният номер 7 изравни сериозно силите във втората част и вече беше абсолютно конкурентен на 4-кратния шампион. Американецът играеше смело и отрази три точки за пробив, за да дочака своя шанс при 4:3, когато се сдоби с 2 поредни скрити сетбола. Изглежда напрежението не понесе на по-нискоранкирания тенисист, който дори не съумя да влезе в разиграване и заби ракетата си в земята, демонстрирайки огромното си разочарование.

Оттам насетне двамата играчи нямаха проблеми на собствен сервис и се стигна до тайбрек, където Фриц пръв осъществи мини брейк и смяната на полетата дойде при 4:2 точки в полза на американеца. Сърбинът отвърна на предизвикателството и се върна в борбата при 5:5, след което обаче седмият поставен натисна топката много здраво от форхенд и си осигури сетбол на собствено подаване.

Драмата далеч не приключи дотук, тъй като бившият номер едно беше като стена в последвалата размяна от основната линия и отново стигна до паритет в точките. Наред беше епично разиграване, където дефанзивата на легендарния сърбин взе връх и той сложи точка на спора при първата си възможност на свой начален удар, осъществявайки блестяща атака към мрежата.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
10:0: Джокович отново вгорчи живота на Фриц и оформи мечтан финал със Синер в Шанхай! Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | тейлър фриц | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook