1/2-финалистка извън топ 30: Крейчикова спря рейда на Остапенко в битка на шампионки от РГ

от в 15:31 на 10.07.2024
Елеонора Александрова

Барбора Крейчикова е последната полуфиналистка на Уимбълдън. Чехкинята се класира за финалната четворка на най-големия турнир на трева за първи път в кариерата си, надвивайки в два сета Йелена Остапенко с 6:4 7:6(4) и оформи сблъсък с Елена Рибакина. Любопитното е, че Остапенко беше считана за твърд фаворит в дербито на двете бивши шампионки от Ролан Гарос, тъй като не беше губила повече от 5 гейма в мачовете си, но станахме свидетели на поредната изненада от началото на турнира.

Още в самото начало латвийката разчиташе на прекалено рисковия си стил на игра. За разлика от нея, Крейчикова играеше много по-разумно и умерено, което ѝ позволи да реализира пробив, още при 1:1. Чехкинята запази солидното си ниво, губейки едва една точка на собственото си подаване, което я изведе до скоропостижен успех в първия сет.

Втората част също започна толкова обещаващо за бившата номер 2, която продължаваше да разчита на вариативния си тенис. Остапенко обаче постепенно започваше да намира ритъма си и си осигури преднината от един пробив, излизайки напред в резултата с 4:1.

Всичко изглеждаше отлично за 13-тата поставена, докато непредизвиканите грешки не започнаха да се трупат с бързи темпове в сметката ѝ. Това позволи на Крейчикова да се завърне в играта и да изравни резултата в геймовете. Въпреки спада в играта си, Остапенко не позволи на съперничката си изцяло да обърне играта и така се стигна до тайбрек.

Дългият гейм започна обещаващо за Остапенко, която реализира минипробив, ала бързо след това Крейчикова пое инициативата и запазвайки преднината си, затвори сета и мача със 7:4 в тайбрека, за да се класира за дебютния си полуфинал на Уимбълдън, където ще срещне бившата шампионка Елена Рибакина, срещу която има 2 победи от също толкова мачове.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
1/2-финалистка извън топ 30: Крейчикова спря рейда на Остапенко в битка на шампионки от РГ Елеонора Александрова
Теми:  
wta | барбора крейчикова | йелена остапенко | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook