1/4-финалите в Щутгарт: 31 аса елиминираха действащия шампион, а финалистът се отказа

от в 16:20 на 14.06.2024
Калоян Соколов

22-годишният Джак Дрейпър отстрани действащия шампион Франсис Тиафо и удължи неговите мъки през настоящия сезон. Германският град беше изключително щастлива дестинация за Тиафо през миналата година, тъй като спечелената титла му позволи да дебютира в топ 10 на света и освен това той се превърна в първия тенисист със спечелен трофей на всяка една настилка през 2023-та.

Впоследствие обаче амеирканецът се раздели с дългогодишния си треньор Уейн Ферейра и през този сезон е бледа своя сянка, като в един момент дори загуби 5 поредни мача и е напът да напусне топ 30 на света. Днес млаият британец надигра своя съперник почти по всеки един показател, но бившият член на топ 10 намираше как да се измъква в най-заплетените ситуации и доведе нещата чак до решителен тайбрек в третия сет, където младият Дрейпър показа впечатляващ тенис и се наложи с крайното 5:7 6:4 7:6(1) за 2 часа и 13 минути игрово време.

Победата е особено ценна за финалиста от Sofia Open, защото достигането до полуфиналите ще му бъде достатъчно, за да изпревари Камерън Нори и така да заеме позицията на първа ракета на Великобритания.

Левичарят трябваше да спасява брейкбол на старта, но последва мигновен ас в негово изпълнение, след което Дрейпър спечели 11 поредни точки на собствен сервис, докато Тиафо имаше сериозни проблеми да се справя с агресивните ретури на своя съперник и печелеше много трудно подаванията си. Стигна се до 5:5, когато 22-годишният тенисист се поддаде на напражението и допусна две двойни грешки, а действащият шампион се възползва от момента и осъществи решителен пробив, който му донесе успеха в откриващия сет.

Британецът демонстрира фантастичен тенис във втория сет, пласирайки 18 уинъри срещу едва 5 непредизвикани грешки. Шестият поставен загуби само едно разиграване на първия си сервис, а американецът най-после се пропука при резултат от 5:4 за неговия опонент и закономерно се стигна до трета решителна част.

Там младокът отново се опита да нанесе решителния си удар в десетия гейм, но по-високоранкираният играч отрази мачбол с помощта на началния си удар и достигна до тайбрек. Там обаче четвъртият поставен беше абсолютно безпомощен и нямаше никакви шансове срещу светкавичните сервиси и ретури на левичаря, който завърши двубоя със стряскащите 31 аса.

Брендън Накашима пък разделя Дрейпър от неговия трети финал в ATP Тура. Накашима изобщо не трябваше да излиза на корта, защото болест не позволи на местния представител Ян-Ленард Щруф да излезе на корта и така публиката трябваше да се лиши от присъствието на миналогодишния финалист в турнира.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
1/4-финалите в Щутгарт: 31 аса елиминираха действащия шампион, а финалистът се отказа Калоян Соколов
Теми:  
atp | джак дрейпър | Обзори | франсис тиафо | щутгарт | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook