145-ият в света Кокинкис изигра пореден епичен мач и е шампион в Аделаида!

от в 11:53 на 15.01.2022
Калоян Соколов

Танаси Кокинакис беше сочен за един от най-големите таланти на световния тенис, след като влезе в първата стотица още в тийнейджърска възраст и дори успя да запише победа над Роджър Федерер на Мастърса в Маями през 2018-а година. Съдбата обаче имаше други планове за младока и той почти изчезна от нашето полезрение, страдайки от травми с най-различен характер, които го държаха почти постояноо далеч от корта през последните няколко сезона. Сега обаче австралиецът изглежда най-после е готов да разгърне потенциала си и е далеч от времената, когато сам сподели опасенията си, че няма никога повече да може да практикува любимия си спорт и беше на прага да се откаже от мечтата си.

Днес Кокинакис постигна най-големия успех в своята кариера, тъй като надви Артур Риндеркнех в изключително оспорван двубой и така спечели първата си ATP титла. Това се случи в родната за тенисиста Аделаида, където той изигра един куп драматични мачове и на няколко път беше изправен пред мачболи, но изглежда късметът е решил да си изплати дълговете към Танаси и местният представител съумя да се наложи над французина със 6:7(6) 7:6(5) 6:3 и заслужено се поздрави с трофея, който ще го изведе на ръба от завръщане в топ 100.

Финалният сблъсък стартира с леко надмощение на участващия с "уайлд кард" състезател, само че неговият опонент неизменно пласираше отлични начални удари във важните точки. Кокинакис категорично имаше предимство в размените от дъното на корта, но бившият колежанин почти не му даваше шансове от ретур и станахме свидетели на тотално доминация от страна на сервиращите, което доведе до тайбрек.

Там шансовете на ретур продължаваха да бъдат абсолютно дефицитни, докато не се стигна до първия сетбол в полза на Риндеркнех. Тогава по-високоранкираният играч показа отлична защитата и дочака грешката от форхенд на съперника си, за да спечели откриващата част.

Вторият сет предложи още по-монотонен ритъм на игра, като единствено отброявахме асовете на двамата тенисисти, които завършваха точките с максимум един удар след сервиса. Това даде предпоставки за изиграването на нов дълъг решителен гейм, след като видяхме само едно равенство в редовната част от сета и развръзката отново трябваше да се определи по възможно най-драматичния начин.

Този път мини пробивът дойде още в първото разиграване, когато Риндеркнех се отчете с феноменална бекхенд права и скоро имаше преднина от 2:0, ала изведнъж австралиецът заигра невероятно точно и агресивно, постигайки серия от цели пет поредни точки в актива си. Все пак нищо не беше решено до последно, защото световния номер 58 намали изоставането си до 5:6, но тогава последва мощно първо подаване на Кокинакис и имаахме равенство в общия резултат.

Австралийският представител продължи с вдъхновените си изяви в началото на третата част, където реализира първия брейк в хода на срещата и изведнъж се превърна в огромен фаворит за спечелването на титлата. Публиката пък огласяше целия корт и носеше допълнителната доза енергия у техния любимец в този изтощителен тенис маратон, а той им се отблагодаряваше с купища уинъри от форхенд страната и борба за всяка една топка.

Кокинакис по никакъв начин не изглеждаше притеснен от това, че е съвсем близо до най-голямата си победа в живота и с лекота поддържаше аванса си до момента, в който получи повторна възможност да отмъкне съперниковото подаване, с което да си осигури крайния триумф. Последва търпеливо проведено разиграване от 145-ия в ранглистата и грешката от другата страна на мрежата не закъсня, а Танаси Кокинакис можеше да ликува със своята дебютна ATP титла.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
145-ият в света Кокинкис изигра пореден епичен мач и е шампион в Аделаида! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аделаида | артур риндеркнех | Обзори | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook