15-годишният Иванов изигра нов геройски мач, но отстъпи в 3-часова битка на финала в София

от в 13:28 на 18.08.2024
Калоян Соколов

Иван Иванов отстъпи на финала на клей фючърса в София, но може единствено да се гордее с постигнатото през седмицата на кортовете на тенис клуб "Диана". 15-годишният тенисист нямаше нито една победа в професионалния мъжки тенис досега, но показа, че вече има нивото да побеждава играчи със солиден опит в Тура, постигайки 4 поредни победи, включително над втория и четвъртия поставен в надпреварата.

Днес Иванов остави сърцето си на корта, обърна сет от 1:5 гейма и се бори в продължение на над 3 часа, но в крайна сметка отстъпи със 7:5 4:6 2:6 на аржентинеца Франко Риберо (световен номер 839). Голямата награда за Иван са осемте точки за световната ранглиста, в която той ще дебютира по-следващата седмица, заемайки някое от местата в подножието на топ 1000, а през идния месец можем да очакваме негово участие на втория Чалънджър турнир в Добрич.

Началото не беше никак положително за младия ни талант, който спечели дебютното си подаване, но впоследствие напрежението от първия му професионален финал го завладя и грешките заваляха от неговата ракета. Аржентинецът пък беше изключително солиден и можеше да разчита на бързо спечелени точки от началния си удар, което му позволи да спечели пет поредни гейма и да поведе с 5:1. Тийнейджърът обаче за пореден път през седмицата показа, че не се предава независимо от резултата и върна единия от пробивите си изоставане, а в деветия гейм отрази общо три сетбола, за да намали изоставането си до 4:5. 15-годишният тенисист оставяше на място съперника си с брилянтни къси топки и същевременно нямаше проблеми да го размине на мрежата, когато Риберо все пак достигаше до пуснатия удар. Мощният форхенд на Иванов също така влезе в употреба, а тази комбинация между техника и сила му позволи да затвори сета с невероятна серия от 6 последователни гейма.

Изглежда Иванов хвърли твърде много сили в изминалите минути, защото започна втората част с ниски нива на енергия и бързо се оказа догонващ с брейк. Младокът съумя да се съвземе максимално бързо и продължаваше да тормози опонента си с отлично замаскирани къси топки, които бяха в основата на това да изравни при 2:2. Иван дори обърна резултата в своя полза,но сякаш поизгуби малко от силата в ударите си и се опитваше да компенсира с любимите си къси, само че те започнаха да стават все по-предвидими за южноамериканеца и той отново излезе напред с пробив за 4:3. Нашият сънародник достига до три шанса за рибрейк след фамозен минаващ бекхенд по правата, но тогава Риберо вкара някои от най-тежките си сервиси в сблъсъка и намери сили да се поздрави с успех в гейма. Тийнейджърът прояви характер и спаси сетбол в следващото си подаване, ала беше напълно безпомощен в следващия сервис гейм на аржентинеца, който не загуби нито точка и вкара финала в решителен сет.

В него всичко започна с маратонско подаване на Иванов, в която станахме свидетели на 10 равенства, а българинът пласира някои впечатляващи уинъри, но 3-те му двойни грешки натежаха и се стигна до пробив в полза на световния номер 839. Това не само не отказа младока, а го мотивира да заиграе най-добрия си тенис от началото на двубоя. Иван летеше по корта и завършваше топката от всяка една възможна позиция, като скоропостижно доведе нещата до 2:1 в своя полза. За съжаление, силите на родния ни представител го напуснаха изцяло и той взе медицинско прекъсване, само че то не му помогна особено и аржентинецът не загуби нито гейм повече, поздравявайки се с дебютна титла в своята кариера.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
15-годишният Иванов изигра нов геройски мач, но отстъпи в 3-часова битка на финала в София Калоян Соколов
Теми:  
бг тенис | иван иванов | Обзори | софия | фючърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook