17-годишният Фонсека опустоши два пъти по-възрастен съперник и е 1/4-финалист в Букурещ!

от в 16:49 на 18.04.2024
Калоян Соколов

Жоао Фонсека се класира за втория си четвъртфинал на ниво ATP. 17-годишният талант спечели титлата на юношеския US Open през миналия сезон и оттогава насам не спира да прогресира в мъжкия тенис. Плановете на бразилеца бяха свързани с това да учи и играе в някой от големите американски колежи, само че всичко в живота на тийнейджъра се промени, когато той получи "уайлд кард" за тазгодишния ATP 500 турнир в Рио, където незабавно се превърна в новия любимец на цяла Бразилия и осъществи незабравим рейд до 1/4-финалите.

Впоследствие Фонсека изигра и един финал на Чаланджър ниво, а всичко това доведе организаторите на ATP 250 състезанието в Букурещ до решението да възнаградят младока с "уайлд кард" за основната схема. Бразилецът пък се отблагадори за оказаното доверие по най-добрия възможен начин, след като на старта надви шестия поставен Лоренцо Сонего, а днес преодоля съпротивата и на бившия номер 39 Раду Албот, който е точно два пъти по-възрастен от него - 7:6(2) 6:2. Така Фонсека достига до втори 1/4-финал в общо трите си изиграния състезани в ATP Тура, а Алехандро Табийо го дели от място в дебютен 1/2-финал на най-високото ниво в тениса.

Мачът не започна никак добре за младока, който веднага беше пробит от бившия шампион в Делрей Бийч. Последва дълга пауза поради лошото време в румънската столица, а тийнейджърът се завърна с нови сили на корта и много скоро обърна нещата до 3:2 в своя полза. Световният номер 276 скоро имаше и точка, с която на свой ред да поведе с пробив, само че опитният Албот се справяш отлично с неспирните атаки на опонента си и докара нещата до тайбрек.

Там уинърите от ракетата на Фонеска буквално заваляха, а ветеранът на няколко пъти беше матиран със съвършено изпълнени къси топки. Логично смяната на полетата дойде при 5:1 в полза на южноамериканеца, а сетът малко по-късно вече беше в историята.

Втората част се превърна в същинска наказателна акция на 17-годишния талант, чиито удари ставаха все по-тежки, а молдовецът определено омекна и нямаше отговор за мощните отигавания от другата страна на мрежата, което помогна на младока да осъществи ранен пробив и впоследствие да го дубликра, за да си осигури място във финалната осмица на турнира в Букурещ, а утрешната среща е от особено значение за бразилеца, защото евнтуална победа ще го класира за пресявките на Ролан Гарос.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
17-годишният Фонсека опустоши два пъти по-възрастен съперник и е 1/4-финалист в Букурещ! Калоян Соколов
Теми:  
atp | букурещ | жоао фонсека | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook