В украшението на турнира: Циципас нанесе второ поражение на Синер за сезона и е финалист в Монако!

от в 16:16 на 13.04.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас се класира за третия си финал в Монте Карло, нанасяйки едва втора загуба за сезона на Яник Синер. Гъркът показа, че неслучайно е тенисистът с най-много победи на клей от 2020-та година насам и изглеждаше способен да спре серията от 9 поредни победи на 22-годишния тенисист през сезона, само че южнотиролецът може да има сериозни претенции към случилото се в решителния сет, защото трябваше да е реализирал пробив за преднина от 4:1 гейма, който щеше да сложи край на интригата в двубоя, само че главната съдийка Орели Тортe "проспа" ситуацията и точно това позволи на 2-кратния шампион да се завърне в срещата и да осъществи обрат в нея - 6:4 3:6 6:4 за 2 часа и 39 минути игрово време.

По този начин Циципас ще срещне един измежду Каспър Рууд и Новак Джокович в спора за трофея в Княжеството, а световният номер едно досега е надигравал гърка в двата му най-важни мача в кариерата, надигравайки го на финалите на Ролан Гарос и Аустрелиън Оупън през съответно 2021-ва и 2023-та година, а днешният успех на Стефанос е особено сладък, защото ще го върне в топ 10 на света.

Циципас влезе далеч по-добре в срещата и не даваше никакъв ритъм на своя съперник, като непрекъснато се изместваше на любимия си форхенд и поставяше Синер под натиск. Гъркът вземаше топката екстремно рано и до голяма степен следваше вчерашната тактика на Холгер Руне, тъй като непрекъснато караше съперника си да играе от необичайни позиции. Всичко това определено изненада световния номер две, който спаси точка за пробив в откриващия си сервис гейм и наглед за момент можеше да си отдъхне, но 2-кратният шампион продължи да настоява и проби за аванс от 2:1.

Оттам насетне 12-ият поставен сервираше абсолютно безпогрешно, губейки само една точка на първо подаване до края на сета и макар че южнотиролецът също стабилизира изявите си от линията за начален удар, то за него нямаше връщане обратно в резултата и балканецът се поздрави с напълно залужен успех в откриващата част.

Синер категорично вдигна темпото в началото на втория сет и започна да обстрелбва съперниковото поле с бомбастични удари от двете страни. Циципас пък видимо отстъпваше и закъсняваше при ударите си, което водеше до много непредизвикани грешки от негова страна и фаворитът скоропостижно си осигури аванс от 3:0. Гъркът се опита да извади съперника си от "зоната", използвайки високо повдигнати топки, само че по-високоранкираният тенисист го наказваше безпроблемно и имаше реални шансове да дублира аванса си.

Тогава бившият номер три заигра тениса от началото на мача и спаси подаването си, а впоследствие имаше цели 6 шанса за рибрейк в следващите две подавания на италианеца, но не се възползва от нито един от тях, тъй като реши да действа прекалено пасивно и беше наказан от Синер, който изравни общия резултат в мача.

Съпротивителните сили на Стефанос изцяло рухнаха на старта на третия сет и той се оказа догонващ с брейк още след първия гейм и изглеждаше, че италианецът е направил втори пробив за аванс от 4:1, само че съдийката Орели Тортe пропусна да отсъди явен аут при втория сервис на световния номер 12, което му позволи да обърне гейма и да намали изоставането си до 2:3.

Италианецът видимо беше подразнен от тази несправедливност, но веднага се мобилизира и направи отново аванса си 2 гейма. Изведнъж физиката на младока просто се разпадна и тежките изиграни мачове през последните седмици се стовариха върху тялото му, а Циципас най-сетне реализира брейкбол, след като вече беше пропуснал 12 поредни възможности и оттам насетне се превърна в горещ фаворит за победата, затваряйки срещата в своя полза със серия от 4 последователно спечелени гейма.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В украшението на турнира: Циципас нанесе второ поражение на Синер за сезона и е финалист в Монако! Калоян Соколов
Теми:  
atp | монте карло | Обзори | стефанос циципас | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook