20-годишна българка спечели втория най-дълъг мач в историята за място на финала в Хераклион!

от в 16:59 на 14.10.2024
Калоян Соколов

20-годишната българка Денислава Глушкова се вкара в същинска тенис епопея по време на 1/2-финалния си мач на турнира от категория W15 в Хераклион. Младата ни надежда се намираше в серия от 4 поредни загуби преди старта на клей състезанието в гръцкия град, където втората поставена намери отново своята най-добра форма и достигна до финалната четворка без нито един загубен сет.

Там обаче за Глушкова предстоеше мач, който най-вероятно никога няма да се повтори до края на нейната кариера, защото двете с германката Ева Мари Ворачек влязоха в 4-часова и 44-минутна схватка, която приключи с триумф на родната ни представителка - 7:6(2) 6:7(1) 6:1.

По този начин българката и германката изравниха постижението за втори най-дълъг мач в историята на женски тенис, кото досега беше еднолично дело на Франческа Скиавоне и Светлана Кузнецова.

Двете бивши шампионки на Ролан Гарос изиграват въпросната среща през 2011-та на кортовете на Аустрелиън Оупън, а победата е с 16:14 гейма в решителния сет за италианката (тогава все още се играе до 2 гейма разлика във финалния сет на турнирите от Шлема).

Абсолютният рекорд за най-дълъг мач обаче остава в ръцете на Вики Нелсън-Дънбар и Джийн Хепнър, които изиграват мач продължил 6 часа и 31 минути на турнира в Ричмънд. Това се случва през 1984-та, а срещата включва рекордно разиграване от 29 минути, в което биват разменени 643 удара.

Първите два сета на мача между Глушкова и Ворачек сами по себе си могат да се считат за рекордни, тъй като продължиха съответно 1 час и 52 минути и 1 час и 46 минути. В третия сет обаче нашата сънародничка беше далеч по-свежа и наложи пълна доминация, за да го затвори успешно за "едва" 66 минути игрово време.

Изглежда обаче този подвиг остави световната номер 632 без сили за финала, където тя отстъпи на топ поставената Пиа Ловрич (Словения) с 3:6 3:6, но това няма как да помрачи страхотната седмица на Денислава, която заслужено ще се завърне сред първите 600 в света от другата седмица.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
20-годишна българка спечели втория най-дълъг мач в историята за място на финала в Хераклион! Калоян Соколов
Теми:  
ITF | бгтенис | денислава глушкова | любопитно | Обзори | хераклион

Коментари





Следвайте ни в Facebook