20-годишният Фис открадна шоуто в Базел и изхвърли Циципас, за да остави Григор в топ 10!

от в 16:24 на 25.10.2024
Калоян Соколов

Артур Фис продължава да впечатлява със страхотния си прогрес през сезона. Най-добрият играч в света до 20-годишна възраст изигра феноменален мач на 1/4-финалите в Базел и стегна куфарите на третия поставен Стефанос Циципас. Младокът и световният номер едно Яник Синер са единствените двама играчи, които са печелила повече от една титла на ниво ATP 500 през настоящата година, а днес французинът даде сериозна заяка, че е готов да оформи своя хеттрик.

Шампионът в Токио и Хамбург превъзхождаше Циципас в хода на абсолютно целия мач, въпреки че гъркът игра на много високо ниво, но това не беше достатъчно да достигне дори до точка за пробив срещу световния номер 20, който се наложи с крайното 7:6(5) 6:3 за 1 час и 22 минути игрово време. По този начин Фис се класира за своя 9-ти ATP 1/2-финал, където му предстои да премери сили с един измежду Бен Шелтън и топ поставения Андрей Рубльов.

Младокът играеше много агресивно от самото начало, но бившият номер 3 беше готов за битка и често контрираше неговите атаки с отлични минаващи удари. 2-кратният "мейджър" финалист завършваше всяка една по-плитка топка, както в най-добрите си дни, само че същото важеше и за неговия опонент, чийто натиск се насочи успешно към обратния удар на балканеца и проблемите за Циципас не закъсняха.

Все пак по-високоранкираният играч съумя да отрази 4 брейкбола, като французинът може много да съжалява за последния, защото той беше с цената на сетбол, но той ненужно пресили елементарен дланов удар. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където първоначалото инициативата беше на страната на 20-годишния играч, но 11-ият в света обърна резултата от 1:3 до 4:3 в своя полза.

Непоставеният тенисист обаче отговори на предизвикателството и си осигури нови два сетбола, след като пласира изящен бекхенд пасиншот по диагонала и сложи точка на спора в сета, отигравайки брилянтно печелившо воле.

Втората част се превърна в същинска наказателна акция на Фис, който осъществи страхотните 12 уинъра срещу само 2 непредизвикани грешки и не загуби нито една точка на собствен сервис през целия сет.

Същевременно седмият поставен ставаше все по-агресивен на ретур и заслужено проби в шестия гейм, а този триумф на младока означава, че Циципас няма да може да изпревари Григор в годишната ранглиста, където за момента българина е под номер 10 и остава с теоритични шансове да играе на ATP финалите в Торино.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
20-годишният Фис открадна шоуто в Базел и изхвърли Циципас, за да остави Григор в топ 10! Калоян Соколов
Теми:  
atp | артур фис | базел | григор димитров | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook