224 минути и 5 спасени мачбола по-късно: Хуркач повали Кокинакис в зрелището на турнира!

от в 04:34 на 26.03.2023
Калоян Соколов

Хуберт Хуркач постигна същинска сензация в Маями, след като през 2021-ва година завоюва трофея, макар че беше сред непоставените играчи и никой не го слагаше в сметките. Полякът обаче доказа, че този успех далеч не е бил случаен и скоро след това се установи в световния топ 10 и дори записа дебютно участие на финалния Мастърс. Настоящият сезон също се развива сравнително успешно за световния номер девет, който наскоро завоюва титлата в Марсилия и определено можеше да има високи очаквания към представянето си в своята любима Флорида.

Събитията обаче придобиха неочакван обрат, защото Хуркач още в отриващия си мач трябваше да премери сили с винаги непредсказуемия Танаси Кокинакис, чийто бомбен начален удар и мощни форхенди се оказаха много тежко препятствие пред бившия шампион и той беше напът да се раздели с шансовете си за защита на трофея, но устоя на теста на "щастливия губещ" и се наложи с финалното 6:7(9) 7:6(6) 7:6(6), отразявайки общо пет мачбола. Осмият поставен се нуждаеше от маратонските 3:34 часа прекарано време на корта, за да намери място в 1/16-финалите, където го очаква сблъсък с един измежду тийнейджъра Бен Шелтън и ветерана Адриан Манарино.

Двамата играчи от самото начало демонстрираха невероятната мощ в началните си удари и точките за пробив бяха мираж за посрещачите. Кокинакис постигаше повече директни точки от сервис, докато Хуркач най-често печелеше разиграванията си в близост до мрежата, демонстрирайки защо има трофей от същия турнир и при двойките. Всичко това съвсем логично ни отведе до тайбрек, в който по-нискоранкираният играч на бърза ръка дръпна с 3:0 точки, но последваха шест поредни размени отишли в сметката на поляка и така той имаше три сетбола на разположение. Точно тогава обаче ръката му трепна, като бившият шампион демонстрира сериозни колебания в решителните мигове, пропускайки общо шест точки за спечелването на частта, а неговият опонент се възползва от колебанията му и съумя да излезе победител от дългия 13-ти гейм.

Картината на корта се промени значително във втория сет, защото фаворитът все по-често атакуваше вторите подавания на австралиеца и се отчете с редица прекрасни бекхенд ретури. Тези обстоятелства позволиха на световния номер девет да се сдобие с първия си брейкбол, ала веднага последва топовен сервис и Кокинакис временно се спаси от трудното положение. Хуркач пък продължи да настоява и усилията му се увенчаха с успех, тъй като той излезе с пробив напред и уверено поддържаше аванса си до 5:4 в своя полза. Тогава последва необясним негов спад, което беше добре дошло за "щастливия губещ" и той изравни резултата, за да доведе нещата до втори пореден тайбрек. Там 94-ият в света пое нещата в свои ръце и скоро разполагаше с два мачбола, само че сега беше ред на поляка да осъществи немислим обрат и всичко щеше да бъде решено в трета част.

Хуркач пренесе положителната инерция и в решителния сет, където имаше цели три последователни точки за пробив, но на практика изобщо не получи шанс да играе, защото беше бомбардиран от мощните сервиси на австралиеца. Кокинакис неколкократно живееше на ръба и като по чудо намираше начин да не изостане в геймовете, като сякаш беше предопределено този мач да завърши с трети финален тайбрек.

Точно това и се случи, а драмата отново беше на висота, след като и този път Танаси имаше на разположение два мачбола, ала осмият поставен отвърна с топовен бекхенд ретур по правата и оттам насетне не загуби нито точка повече, осигурявайки си триумфа в едни от най-запомнящите се мачове засега през 2023-та.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
224 минути и 5 спасени мачбола по-късно: Хуркач повали Кокинакис в зрелището на турнира! Калоян Соколов
Теми:  
atp | маями | Обзори | танаси кокинакис | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook