29 години от най-голямата трагедия в тениса или ужасът, изживян от Моника Селеш

от в 14:24 на 02.05.2022
Калоян Соколов

Професионалният тенис може да бъде жесток и редица талантливи играчи не са могли да оползотворят своя потенциал по най-добрия възможен начин във времето. Често големите очаквания се оказват твърде тежко бреме за играчите, а контузиите се превръщат в нещо напълно нормално за тях. Безспорно обаче тези описани премеждия са нищо пред изживяното от Моника Селеш, която категорично е една от тенисистките с най-тежка съдба в професионалния Тур и всички продължаваме да се питаме какво щеше да се случи, ако никога не бяхме ставали свидетели на събитията от 1993-та година.

По това време Селеш е истинска господарка в световния тенис и никой няма съмнение, че тя ще се превърне в най-великата състезателка за всички времена. Родената в Югославия тенисистка печели своята първа "мейджър" титла едва на 16 години и впоследствие добавя още шест към актива си, докато е още в тийнейджърска възраст. Така етническата сръбкиня се превръща в пълен доминатор на корта, постигайки успех в цели 98 процента от мачовете си на надпреварите от Големия шлем и дори легендарната Щефи Граф няма нужните аргументи, за да се бори с нея за върховата позиция в световната ранглиста.

Тази истинска приказка претърпява крайно неприятен обрат през вече споменатата година, когато на 30-ти април се случва нещо немислимо. Моника излиза за четвъртфинален двубой от надпреварата в Хамбург и води с 6:3 4:3 срещу нашата Маги Малеева. Тогава 38-годишният Гюнтер Пархе решава да нахлуе на корта и забива ножа си за обезкостяване в гърба на тенисистката. Все пак добрата новина е, че острието навлиза само на 1,5 сантиметра в тялото на световната номер една и тя успява да излекува раните си в рамките на няколко месеца, но нейната психика е трайно увредена и до днес. Селеш признава как все още редовно получава паник атаки, а също така винаги изпитва страх, щом е принудена да общува с напълно непознати хора.

Оказва се пък, че нападението спрямо нея е напълно планирано и злосторникът е маниакален привърженик на Щефи Граф, който си е бил купил билети и за следващия турнир на Селеш, търсейки удобен момент да я нарани и неговата любимка да може отново да се превърне в първа ракета на света. В крайна сметка действията му са разпознати като опит за нападение, а не такъв за убийство и той е осъден само на две години затвор.

Последиците са необратими за младото момиче, което отсъства от тениса за повече от 24 месеца и никога повече не показва същата магическа игра. Тя вече представлява САЩ и отново е сред топ претендентките за значимите трофеи, само че съумява да спечели едва още едно състезание от Шлема и няколко години по-късно преустановява кариерата си, губейки с 4:6 0:6 в първия кръг на Ролан Гарос от Надя Петрова.

Селеш не крие, че инцидентът е наранил дълбоко душевността ѝ, като е нямало по какъв начин да се дистанцира от преживяното и нейната кариера никога не достига очакваните рекордни измерения. Не можем обаче да не отчетем смелостта на Моника Селеш да се пребори със страховете си и да се бори повторно за отнетото ѝ от съдбата, както е редно да стори всеки един от нас в момент на трудност или разочарование.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
29 години от най-голямата трагедия в тениса или ужасът, изживян от Моника Селеш Калоян Соколов
Теми:  
wta | истории и анализи | любопитно | моника селеш

Коментари





Следвайте ни в Facebook