3 дни по-късно: Григор беше безупречен при доиграването и завърши успешно епопеята с Бергс!

от в 09:28 на 07.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров беше безупречен в доиграването на мача си срещу Зизу Бергс и заслужено намери място в третия кръг на Мастърса в Шанхай. Двубоят межу първата ни ракета и беглиеца стартира преди 2 дни, само че лошите атмосферни условия в Шанхай доведоха до близо 48-часово прекъсване, което дойде, докато Бергс беше в сериозен подем и вървеше към изравняване на сетовете.

Това в крайна сметка действително се случи, но българинът беше абсолютен господар на корта в решителната част, като се нуждаеше от само малко над 40 минути да довърши започнатото и да се наложи над своя съперник - 6:3 3:6 6:2 за 2 часа и 27 минути общо игрово време.

Григор още от самото начало показа, че се чувства в оптимална физическа форма, но времето извън корта определено даваше отражие и първата ни ракета допускаше множество неточности. Същото обаче важеше и за белгиеца, който не показваше никаква тактическа дисциплина и търсеше завършващия удар от всяка една позиция, което се обърна изцяло срещу него и Григор проби за аванс от 3:1.

Играта на Димитров обаче продължаваше да е много непостоянна, а Бергс се възползва от този факт и не само изравни за 3:3, но дори имаше нови 2 брейкбола в седмия гейм. Точно в този момент видяхме най-доброто от световния номер 10, който спечели 12 от следващите 13 разигравания и по този начин си осигури спечелването на откриващия сет.

Нивото на българина се понижи критично в началните минути на втората част, докато по-нискоранкираният тенисист намали значително неточностите от своята ракета и показа, че не е никак безопасен съперник, откъсвайки се с лекота напред за 3:0.

Шампионът от Бризбейн трябваше да се бори във всеки един свой сервис гейм, а точките за пробив пред световния номер 73 се превърнаха в константно явление. Родният ни представител все пак се държеше в резултата и не позволяваше на Бергс да се откъсне по-сериозно в резултата. Стигна се до 4:2 в полза на аутсайдера, когато дъждът в китайския мегаполис прекъсна срещата и двамата тенисисти бяха прибрани в съблекалнята.

Тази пауза продължи от събота на обяд до понеделник сутринта, а подновяването на играта не донесе особено положителна промяна в играта на Григор, който изглежда привикваше с условията на централния корт и не съумя да вземе нито точка на съперниковия сервис до края на втората част.

Постепенно деветият поставен заигра фантастичен тенис и започна да твори на корта за началото на решителния сет. Димитров спечели безпроблемно откриващото си подаване и фино изпълнения в близост до мрежата му помогна да достигне до брейкбол, който беше реализиран след забит форхенд в мрежата на Бергс.

Завършващият дланов удар на българина обаче му изневери неколкократно в ответния гейм и белгиецът се сдоби с възможност за рибрейк, само че началният удар на родния ни представител функционираше безоотказно и почивката дойде при 3:0 в негова полза.

Този момент се оказа решителен за изхода на двубоя, защото играта на световния номер 76 се срина изцяло и той предаде за втори пореден път подаването си, допускайки двойна грешка и авансът на миналогодишния 1/2-финалист набъбна до 5:1. Точно тогава последва неочакван спад в началния удар на нашия сънародник и Бергс върна единия брейк, изстрелвайки страхотен бекхенд по правата.

Българинът нямаше намерения да застава за втори път на сервис линията в опит да слага точка на спора и със светкавичен ретур се сдоби с мачбол и всичко приключи след воле изкарано в аут на неговия съперник.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
3 дни по-късно: Григор беше безупречен при доиграването и завърши успешно епопеята с Бергс! Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | зизу бергс | Обзори | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook