3 дни по-късно: Григор се завърна в топ форма и обезкуражи най-добрия азиатец във Виена!

от в 16:26 на 23.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров изглеждаше останал без абсолютно никакви физически сили по време на финала в Стокхолм, където загуби от Томи Пол с 4:6 3:6 и витаеше една несигурност дали първата ни ракета ще е готов навреме за турнира във Виена, който започваше веднага след това.

Изглежда обаче екипът на българина е положил всички възможни усилия, за да бъде той в топ форма само три дни по-късно и днес видяхме изключително солидна игра от страна на родния ни представител, за когото не представляваше трудност да премине към втория кръг на състезанието.

Световният номер 9 се изправи за пръв път в кариерата си срещу Жижен Жанг, а най-добрият азиатски тенисист нямаше нужните тенис агрументи, за да се противпостави на третия поставен, който се наложи с крайното 6:4 7:5 за 1 час и 36 минути игрово време. По този начин третият поставен си осигури място на 1/8-финалите, където ще премери сили с Фабиан Марожан или Томаш Махач, който се намира в страхотна форма и достигна до 1/2-финалите в Шанхай, спирайки серията от 12 поредни победи на Карлос Алкарас.

Началото беше кошмарно за нашия сънародник, след като навакса изоставане от 0:40, но накрая инкасира брейк с две поредни двойни грешки. Китаецът скоропостижно затвърди аванса си, за да поведе с 2:0, но постепенно българинът влезе на пълни обороти в мача, което му позволи да окаже сериозен натиск върху сервиса на непоставения тенисист. Така се стигна до шестия гейм, когато представителят на топ 10 достигна до първи брейкбол и го реализира с превъзходен минаващ удар от бекхенд.

Началният удар на Димитров му даваше нужната сигурност да минава безпроблемно през подаванията си, докато аутсайдерът вкарваше едва 50 процента от първите си сервиси в игра, което непрекъснато го поставяше в тежки ситуации и Григор заслужено си осигури сетбол при 5:4 в своя полза, а ръката на Женг трепна и изкараният форхенд в аут означаваше, че откриващата част е вече в актива на третия поставен.

Подемът в действията на световния номер 9 продължи с пълна сила във втория сет и той имаше общо 3 брейкбола в първите две подавания на азиатеца, но по-нискоранкираният състезател впечатли със смела игра и продължи да поддържа жива интригата в мача. Самият китайски тенисист също имаше точка за пробив, но мощен ас позволи на първата ни ракета да се измъкне от тежката ситуация.

Последвалите минути протекоха с надмощие от страна на 46-ия в света, докато Димитров на няколко пъти закъсняваше в опити си да вземе топката от форхенд и изведнъж Жанг се сдоби с два скрити сетбола. Тогава дойде ред на дежурното шоу със запазена марка "Григор Димитров", тъй като българинът отреагира с печелившо драйв воле, което гарнира с любимия си форхенд по правата в движение и така на почивката водеше с 6:5.

Това се оказа и точката на пречупване за Женг, защото той беше изправен пред 2 мачбола в следващия си сервис гейм и нашият топ тенисист сложи точка на спора с прекрасен форхенд пасингшот, запазвайки живи надеждите си за класиране в Торино!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
3 дни по-късно: Григор се завърна в топ форма и обезкуражи най-добрия азиатец във Виена! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | виена | григор димитров | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook