3 в 1: Джокович подобри серия от исторически постижения с класирането си на 1/2-финала в Монако

от в 11:14 на 13.04.2024
Елеонора Александрова

В продължение на повече от десетилетие Новак Джокович е олицетворението на шампионски манталитет, здрава психика, изключителна дисциплина, амбиция и рядко срещано спортно дълголетие. Рекордите, който той държи са показателни - напомняме ви, че той е тенисистът (мъж или жена) с най-много седмици под номер 1 в историята на спорта (420), както и играчът с най-много "мейджър" титли при мъжете (24). Тази година още един впечатляващ рекорд отиде в сметката на Джокович, като той стана най-възрастният номер 1 някога, настигайки своя дългогодишен конкурент Роджър Федерер.

Вчерашната му победа над Алекс де Минор се оказа историческа за сърбина, тъй като цели три рекорда отидоха в сметката на Джокера! С този триумф, той стана тенисистът с най-много полуфинали на Мастърс турнир от 1990-та година насам, като днешната му среща с Каспър Рууд ще е неговият 77-ми мач на този етап от турнир на такова ниво. Така той настигна Рафаел Надал, който има 76. На трето място в класацията се нарежда Роджър Федерер с 66, а след Големите 3 се намират имена, като Анди Мъри (33), Андре Агаси (32), Пийт Сампрас (32) и Анди Родик (20).

Другото впечатляващо постижение на Джокович е че той е и най-възрастният тенисист, достигнал до полуфинал на Мастърс турнир, на възраст 36 години и 327 дни, разбивайки "брадатия" рекорд на Никола Пиетранджели от 1969-та. На последно място, но не и по-важност е фактът, че с поредната победа в кариерата си, сърбинът разби още един рекорд на Надал, а именно, че този е тенисистът с най-добър процент между победи и загуби на надпревари на ниво ATP-1000. Балансът на сърбина е 403 на 87 победи (82.24%), а на Матадора - 406 на 88 (82.17%).

Въпреки успехите на Джокович в кариерата си, турнирът в Монте Карло е един от малкото му неуспешни през последните години. Постигайки своя най-добър резултат в Монако от близо 10 години насам, сърбинът не скри радостта си от това негово постижение:

"Много съм щастлив, че съм обратно на полуфиналите (в Монте Карло). Мина много време. Обичам този турнир. Познавам Монте Карло много добре. Тренирам толкова години тук. Последните 7-8 години бяха доста трудни за мен да спечеля 2-3 последователни мача тук, но ето ни – тази година съм полуфиналист и го очаквам с нетърпение!"

Източник: tennis.com


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
3 в 1: Джокович подобри серия от исторически постижения с класирането си на 1/2-финала в Монако Елеонора Александрова
Теми:  
atp | любопитно | монте карло | новак джокович | рекорди

Коментари





Следвайте ни в Facebook