4-часова лудост: Хадад Мая триумфира в най-дългия мач за сезона и е 1/4-финалистка на РГ!

от в 14:06 на 05.06.2023
Калоян Соколов

Тазгодишният Ролан Гарос при дамите вероятно е един от най-изненадващо развиващите се турнири в историята на Големия шлем, след като Анастасия Павлюченкова (световна номер 333) показа, че вече е напълно възстановена от тежката си контузия в областта на коляното, която я изкара за 6 месеца извън кортовете и продължи към 1/4-финалите, а впоследствие Елина Свитолина (световна номер 195) също се класира за фазата на финалната осмица, въпреки че стана майка преди само девет месеца.

Сара Сорибес Тормо пък беше напът да се певърне в третата 1/4-финалистка извън топ 100 в състезанието, което щеше да бъде рекорд в Големия шлем, само че Беатриз Хадад Мая навакса изоставане от сет и два пробива, за да се наложи с финалното - 6:7(3) 6:3 7:5 и така ще дебютира във фазата на финалната осмица на "мейджър" състезание. Самият двубой продължи внушителните 3 часа и 51 минути, а в следващия етап за Хадад Мая предстои сблъсък с двукратната финалистка от Шлема - Онс Жабер.

Любопитна подробност е, че мачът между Хадад Мая и Сорибес Тормо е новият най-дълъг такъв при дамите от началото на сезона, като предишното топ постижение беше подобрено само с две минути, а бразилката беше част и от стария рекорд, когато загуби от Анхелина Калинина на 1/4-финалите в Рим, но този път съдбата намигна на левичарката и тя взе своя сладък реванш.

14-тата поставена даде заявка да бъде определяна като сериозен фаворит за крайната победа в началните минути и постоянно се възползваше от прекалено дефанзивната игра на своята съперничка. Сорибес Тормо вкарваше впечатляващите близо 85 процента от първите си подавания в игра, но те бяха лишени от всякаква сили или прецизна насоченост, което позволяваше на бразилката да атакува непрестанно от ретур и тя се откъсна напред с два пробива преднина при 5:2.

Изведнъж южноамериканката започна сериозно да пресилва своите удари и испанката правеше достатъчно, за да провокира поредната неточност от другата страна на мрежата. Всичко това позволи на по-нискоранкираната тенисистка да изравни при 5:5, а тя дори впоследствие навакса още един нов брейк изоставане и беше безкомпромисна в последвалия тайбрек, за да осъществи един наглед немислим обрат в откриващия сет.

Световната номер 132 продължи да води играта в началото на втората част и изглеждаше изключително близо до 1/4-финалите, отваряйки аванс от 3:0 и даже имаше два геймбола, за да направи преднината си още по-внушителна. Тогава напрежението изцяло завладя непоставената тенисистка, докато Хада Мая заигра напълно освободено и нейните форхенди отново започнаха да намират константно линиите, което я изведе до серия от 6 поредни гейма и изравняване на отделните части в срещата.

Решителният сет не направи изключение, като маратонските разигравания и дълги геймове изобилстваха, но определено левичарката изглеждаше по-свежа спрямо своята съперничка и макар аутсайдерката да заличи на два пъти пробив пасив в хода на частта и впоследствие да отрази цели три мачбола, то накрая капитулира пред своята съперничка и победата беше завоювана от миналогодишната шампионка в Бирмингам, която се превърна в първата бразилка класирала се на подобна фаза от 1968-а година насам, когато Мария Буено постига същото в Париж.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
4-часова лудост: Хадад Мая триумфира в най-дългия мач за сезона и е 1/4-финалистка на РГ! Калоян Соколов
Теми:  
wta | беатриз хадад мая | Обзори | ролан гарос | сара сорибес тормо

Коментари





Следвайте ни в Facebook