4 години по-късно: Григор реализира почти немислим обрат и отново спечели двубой в Маями!

от в 01:24 на 25.03.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров беше на ръба от това да регистрира трето поредно поражение, но повратната точка се оказаха няколко мига на гениалност в тайбрека на втория сет, които го задържаха в мача и му позволиха да излезе победител от срещата му с квалификанта Ян-Ленард Щруф - 4:6 7:6(5) 6:4. Така Гришо записа първата си победа в Маями от четири години насам и се класира за третия кръг, където го очаква изключително сериозно изпитание, тъй като ще премери сили с десетия поставен Яник Синер, а бившият номер три може да се похвали със спечелването на единствения им досегашен двубой.

Откриващата част започна напълно равностойно, като родният ни представител не даваше никакви признаци, че все още страда от от травмата, която го извади от участие на Индиън Уелс. За съжаление, то Григор допусна да загуби концентрация в петия гейм и това позволи на Щруф да осъществи първи пробив в двубоя. Впоследствие Григор преминаваше с лекота през подаванията си и нижеше множество асове, докато квалификантът трябваше да работи сериозно за спечелването на всяка една точка на собствен начален удар и постоянно беше поставян под напрежение. Българинът обаче не можа да се възползва от цели пет възможности за рибрейк и загуби един сет, в който превъзхождаше своя опонент по почти всички статистически показатели.

Димитров продължи да подобрява играта си с напредването на сблъсъка, а световният номер 101 нямаше особени аргументи в дългите разигравания и разчиташе да вкара мощно първо подаване, за да получи възможност за бързо нанасяне на уинър. Защитата на най-добрия български тенисист обаче беше на познатата висота и той не спираше да притиска опонента си от ретур. По-нискоранкираният играч пък беше безупречен в решаващите моменти и поддържаше паритета в резултата до 5:5, когато на свой ред можеше да реализира пробив, само че Гришо демонстрира характер и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Там германецът пръв си подсигури минибрейк аванс, само че хасковлията веднага отговори на предизвикателството и възстанови паритета, след като проведе безупречна акция към мрежата. Стигна се до 4:3 точки в полза на Щруф, когато Димитров се пропука и допусна двойна грешка, която даде аванс от 5:3 в полза на квалификанта. Григор нямаше никакво намерение да се предава и направи серия от три поредни разигравания в своя полза, като избухна с един магически минаващ удар и много скоро имахме равенство в общия резултат.

Решителният сет започна по възможно най-добрия начин, защото нашият сънародник достигна бързо до десетата си възможност за пробив и този път не сбърка, пласирайки изящен лоб в очертанията на корта. Щруф се опита веднага да отговори на хвърлената ръкавица и застраши сериозно подаването на 21-вия поставен, ала нашето момче не беше готово да се раздели толкова лесно с преднината си и реализира взетото преимущество, като оттам насетне беше безупречен и се поздрави с един от най-добрите си обратите през последните месеци.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
4 години по-късно: Григор реализира почти немислим обрат и отново спечели двубой в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | маями | Обзори | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook