4 години по-късно: Неотразим Вавринка подчини втория поставен и отново е финалист в Тура!

от в 05:05 на 30.07.2023
Мартин Петков

Стан Вавринка за пореден път в последните месеци доказа, че часовникът на времето за него е спрял и въпреки напредналата си за спорта възраст, се класира за финала на АТР 250 турнира в Умаг. 38-годишният швейцарец се наслаждава на страхотна седмица при участието си в надпреварата и надделя над втория поставен в схемата Лоренцо Сонего, записвайки своята четвърта поредна победа в последователни сетове - 6:3 6:4.

Любопитното в случая също така е, че преди цели 17 години, през вече далечната 2006-а, трикратният шампион от Големия шлем отново е част от мача за титлата в Умаг, явяващ се негов втори финал на ниво АТР в кариерата, като тогава побеждава Новак Джокович и вдига дебютния си трофей от подобен ранг. По-късно в хода на днешния ден пък ветеранът ще излезе срещу Алексей Попирин в своя 31-ви финал в Тура, който е негов първи от 2019-а година насам, като ще опита да завоюва първото си отличие от шест лета насам.

Началната фаза от двубоя ни предостави сериозна доминация от страна на подаващите, чиито първи сервиси функционираха на впечатляващо високо ниво, което доведе до безпроблемното печелене на собствените им подавания. Пръв колебания обаче допусна италианецът, който в осмия гейм заложи на по-рисковите действия при размените от основната линия и в опитите си да пласира печеливши удари, инкасира прекомерен брой неточности, които му костваха прескъпо, след като бившият номер три осъществи решаващ пробив, за да запише впоследствие откриващия сет на сметката си, отразявайки точка за рибрейк по пътя към успеха си.

Развитието на събитията във втората част до голяма степен се оказа напълно аналогично с видяното досега в срещата и сервиращите отново разполагаха с превъзходството във всеки един аспект, което ни лиши от интригуващи ситуации в немалки периоди от сблъсъка. Както ни показа и по-рано случилото се в мача, то тази игра на нерви несъмнено бе по вкуса на Вавринка, който умело подбираше възможностите си да тръгне в атакуващ план, като дочака своята възможност в седмия гейм, когато вдигна оборотите с няколко отлични комбинации в предни позиции, завършили с уинър, за да реализира пробив и не след дълго да официализира и класирането си за финала.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
4 години по-късно: Неотразим Вавринка подчини втория поставен и отново е финалист в Тура! Мартин Петков
Теми:  
atp | лоренцо сонего | Стан Вавринка | умаг

Коментари





Следвайте ни в Facebook