44 "мейджър" участия по-късно: Векич накара Сън да залезе и е 1/2-финалистка на Уимбълдън!

от в 16:12 на 09.07.2024
Елеонора Александрова

Дона Векич е първата полуфиналистка на Уимбълдън. Световната номер 37 надви сензацията на турнира, а именно квалификантката Лулу Сън с 5:7 6:4 6:1 за 2 часа и 8 минути игрово време и се класира за дебютния си "мейджър" полуфинал. В битка за финала на Шампионата тя ще срещне една измежду Жасмин Паолини и Ема Наваро.

Още в самото начало двете тенисистки разчитаха на агресивен и разнообразен тенис. С течение на времето хърватката започваше да влиза в ролята на водещата фигура при разиграванията, а при 2:1 представителката на топ 40 имаше 3 брейкбола. В този драматичен гейм квалификантката показа необходимото спокойствие и спаси всичките възможности за пробив. Това се оказа важен момент за развитието на сета, понеже новозеландката ставаше по-активната в разиграванията, за сметка на Векич, която започваше да допуска все повече неточности. Така, при 5:5, Сън съумя да реализира първия пробив в мача, а при следващия сервис гейм тя използваше силния си начален удар, за да поведе в сетовете.

Четвъртфиналистките продължаваха да разчитат на атакуващ тенис, благодарение на което печелеха успешно и бързо подаванията си. Това продължи до осмия гейм, когато при 4:3 по-нискоранкираната тенисистка се пречупи и се отвори скрит сетбол в сметката на фаворитката, който бе реализиран. Въпреки трудната ситуация, в която се намираше, Сън не бе готова да отстъпи лесно на съперничката си и отвърна на брейка, ала веднага след това Векич си върна преднината, чрез което изравни резултата в сетовете.

Събитията в края на предната част се отразиха върху представянето на двете тенисистки. И докато квалификантката бе бледа сянка на себе си, спрямо първия сет, то бившата номер 19 бе тази, което превъзхождаше опонентката си по всеки един показател. Това си пролича в първите три гейма, при които аутсайдерката не спечели нито една точка, а Векич продължаваше да показва защо тревата е възможно най-удобната ѝ настилка, като загуби само един гейм до края на сета, се класира за дебютния си "мейджър" полуфинал при общо 44-тото си участие в Шлема!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
44 "мейджър" участия по-късно: Векич накара Сън да залезе и е 1/2-финалистка на Уимбълдън! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | дона векич | лулу сун | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook