5 неща, които научихме от Ролан Гарос

от в 06:10 на 20.10.2020
Калоян Соколов

Всеки турнир от Големия шлем може да се окаже преломен момент в кариерата и пътя на развитие за даден състезател и резултатите на тези надпревари често определят хода на сезона за голяма част от тенисистите. Неминуемо след всяко такова събитие трябва да се направят съответните изводи, а ето кои са най-важните неща, върху които да поразсъждаваме вследствие на тазгодишния Ролан Гарос поне според мен:

1. Рафаел Надал все още е безспорният крал на клея

Множество специалисти се усъмниха, че Надал ще триумфира отново в Париж, защото испанецът допусна поражение от Диего Шварцман в Рим, което беше първо за него от 11 двубоя срещу този съперник. В допълнение към това Рафа пропусна сезона на твърди кортове в Северна Америка и се завърна на клея без да е играл в официални мачове от над половин година насам. Самият Надал пък още повече обезпокои феновете си, заявавайки как среща огромни проблеми с условията в Париж и никога не се е чувствал толкова зле на този турнир. Новак Джокович пък сподели, че новите обстоятелства във френската столица му пасват перфектно, а сърбинът потвърди това с редица убедителни победи по пътя към финала. Редица всъщност определяха световния номер 1 за фаворит в мача, макар Надал никога да не бе губил сблъсък за титлата на Откритото първенство на Франция.

Горан Иванишевич дори уверено отсече, че Надал няма никакви шансове срещу Джокович, но наставникът на Ноле съвсем скоро щеше да трябва да посипе главата си с пепел, тъй като Матадора изнесе едно от най-бляскавите си представяния през кариерата и не остави никакви съмнения в превъзходството си. Манакорецът за пореден път показа способността си да повишава значително оборотите на игра за важните срещи, докато сърбинът просто не намираше начин да преодолее невероятната отбрана на Рафа, въпреки че опитваше почти всичко. Надал не допусна почти никакви непредизвикани грешки, движеше се отлично по корта и атакуваше безпогрешно със своя форхенд при всяка удобна възможност.

Световният номер две определено заяви недвумислено с победата си в този сблъсък, че няма как да бъде спрян на Ролан Гарос, когато показва най-добрата си игра и е готов да бъде фактор в този турнир за поне следващите 2-3 години.

2. Ига Швьонтек може да бъде следващата голяма шампионка при жените

19-годишната тенисистка бележи непрестанен прогрес през последните месеци, като дори получи персонални похвали от Виктория Азаренка за начина, по който се представи срещу нея в Ню Йорк, макар че полякинята загуби тази среща. Това обаче бе само началото за тийнейджърката, която буквално не оставяше никакви шансове на съперничките си в Париж, надигравайки ги за около 1 час престой на корта. Швьонтек показваше завидно спокойствие и нито за момент не си позволи да се главозамае. Младата тенисистка показа, че притежава едновременно мощ и вариация, а това трябваше да изпита на гърба си дори считаната за фаворитка в турнира Симона Халеп.

Ига дори можеше да се поздрави и с купата при двойките, като това отново показва многообразието в качествата на шампионката от този Ролан Гарос, а бъдещето пред нея изглежда повече от бляскаво.

3. Яник Синер изглежда узрял за големи дела

Младокът пристигна в Париж с общо една победа в надпреварите от Големия шлем, а само преди месец бе допуснал обрат от 0-2 сета срещу Карен Хачанов в първия кръг на US Open. Тези статистики по никакъв начин не се отразиха негативно на Синер и той се класира за четвъртфиналите със само един загубен сет, отстранявайки имена от ранга на Саша Зверев и Давид Гофен. Там го очакваше Рафаел Надал и тийнейджърът успя да превърне този мач в истинска битка през първите два сета, играейки изчистен и агресивен тенис, който на моменти изглеждаше без слабости. Синер удря топката еднакво добре и от двете страни, а неговият наставник Рикардо Пиати го поставя сред най-силните ментално тенисисти, с които е работил, макар крехкатата му възраст.

Истината е, че Яник измъчи Рафа в откриващите две части повече от всеки друг играч в хода на надпреварата и заслужено вчера дебютира в световния топ 50, превръщайки се в най-младият тенисист достигал до тези позиции от активните играчи. Синер изглежда изцяло отдаден на тениса, а качествата му изобилистват, така че определно ще трябва съвсем скоро да свикнем с неговите появи в крайните фази на значимите турнири.

4.Ясно установен ред в женския тенис продължава да липсва

Докато при мъжете никой не може да оспори хегемонията на Голямата тройка, то при дамите ситуацията е коренно различна. В последните 5 сезона видяхме как 11 различни тенисистки печелят титла от Големия шлем, а тази година в Париж изненадите също валяха. Разбира се, няма как да не започнем с шампионката Швьонтек , която се намираше извън топ 50 преди старта на надпреварата, но аномалиите далеч не приключват дотук. Квалификантките Надя Подороска и Мартина Тревизан също се класираха за финалната осмица в Париж, а аржентинката дори достигна с едно стъпало по-нагоре, въпреки че през годината досега се изявяваше само на надпревари под егидата на ITF.

Въпросът всъщност е дали тези наглед изненадващи резултати са действително толкова изненадващи и дали многообразието от шампионки се дължи на голямата конкуренция или от липсата на лидерки, като определено няма да сбъркаме, ако посочим второто за основен фактор.

5. Френският тенис е в явен застой и се нуждае от новите си лица

Безспорно едно от най-големите разочарования на Ролан Гарос беше представянето на местните играчи. Славната френска гвардия, която бяха съставили Монфис, Гаске, Симон и Цонга върви към тотален крах, тъй като нито един от тези тенисисти не преодоля първия кръг на Ролан Гарос. Самият Гаске разкри, че времето на това поколение сякаш е поотминало. Станахме свидетели и на антирекорд, защото само един французин се класира за третия кръг, което никога не се бе случвало в модерната история на турнира. Става дума за младия Уго Гастон,който се понрави с разнообразния си и техничен тенис, а късите му топки направо влудяваха Стан Вавринка и Доминик Тийм, като австриецът призна, че отдавна не е виждал такъв състезател.

При жените Франция нямаше поставена състезателка за пръв път от дълги години насам, а двете бивши членки на топ 10 в лицето на Младенович и Гарсия продължават с пропадането си и отново не впечатлиха с изявите си на домашния турнир. Единственият светъл лъч бе Фиона Феро, която напредва все повече в последните месеци и заслужено вече заема позицията на първа ракета на страната, но все пак тя трябваше да отстъпи в драматичен осминафинален двубой на бъдещата финалистка София Кенин.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5 неща, които научихме от Ролан Гарос Калоян Соколов
Теми:  
ига швьонтек | рафаел надал | ролан гарос | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook