5 тайбрека по-късно: 111-ият в света срази топ поставения на Next Gen ATP Finals!

от в 04:18 на 10.11.2022
Калоян Соколов

Next Gen ATP Finals беше просто едно експериментално явление преди пет години, когато за пръв път наблюдавахме състезанието на най-добрите осем тенисисти до 21 години, но постепенно надпреварата стана неизменна част от Тура и определено привлича вниманието на феновете с необичайните си правила. Мачовете в турнира по традиция се провеждат във формат 3 от 5 сета, като отделните сетове са до 4 гейма и се играе решаваща точка, ако се стигне до дюс. Друга интересна особеност на събитието е свързана с възможността на зрителите да се движат свободно по трибуните, докато разиграването е в ход, а състезателите разполагат само с 15 секунди за отдих между точките и едва 3-минутна загрявка преди двубоите.

През този сезон пък за поредна година Милано прие някои от най-големите таланти на световния тенис, а местните привърженици очакваха Лоренцо Музети да грабне трофея от турнира, тъй като именно той се ползваше с привилегията да бъде поставен под номер едно и съвсем наскоро се поздрави с дебютната си ATP титла на твърди кортове, надигравайки сънародника си Матео Беретини на финала в Неапол.

Днес обаче Музети трябваше да претърпи поражение от швейцареца Доминик Щрикер, който записа втората си последователна победа в груповата фаза, след като вчера надигра другия най-високоранкиран тенисисти в схемата, а именно Джак Дрейпър. Световният номер 21 и Щрикер нямаше как да предложат по-драматичен сблъсък, защото изиграха цели пет тайбрека и в крайна сметка аутсайдерът се оказа по-устойчив в тях и се наложи с крайното 4:3(5) 4:3(6) 3:4(7) 3:4(6) 4:3(3), за да си осигури място на полуфиналите, докато водачът в схемата ще премери сили с Дрейпър вдругиден, като победителят от тяхната среща ще заеме друго от свободните места във финалната четворка.

В откриващата част не видяхме нито една точка за пробив и логично станахме свидетели на първия от предстоящите пет дълги решителни геймове, където 111-ият в света взе превес още от самото начало и задържа своя аванс до последно. Музети имаше далеч повече шансове във втория сет, защото най-после се сдоби с брейкбол, но мощният първи сервис на Щрикер не му позволи да да се възползва от възможностите си, а впоследствие фаворитът пропиля аванс от 6:4 точки в тайбрека и така се оказа догонващ с 0:2 сета.

Италианецът демонстрира невероятен борбен дух в третата част, след като навакса пробив пасив и дори отрази мачбол, за да прибави първи сет към своята сметка и това изглежда му даде нужната увереност, тъй като все по-често го виждахме да пласира уинъри с любимия си бекхенд по правата и не след дълго имахме пълен паритет в резултата.

Решителната пета част не предложи никакви шансове пред посрещачите и отново станахме свидетели на тайбрек, в който Музети допусна няколко нетипични за себе си грешки в близост до мрежата и швейцарецът се сдоби с четири мачбола, пласирайки поредния си завършващ удар от форхенд. Местният любимец игра агресивно и спечели следващата точка, ала нямаше как да навакса толкова сериозен пасив и сензацията беше факт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5 тайбрека по-късно: 111-ият в света срази топ поставения на Next Gen ATP Finals! Калоян Соколов
Теми:  
atp | next gen atp finals | доминик щрикер | лоренцо музети | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook