5-звездно представяне: Григор опустоши Алкарас в Маями и го лиши от мечтата му за "Слънчев дубъл"!

от в 01:33 на 29.03.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров за пореден път накара България да се гордее, изигравайки един от най-силните мачове в своята кариера. Първата ни ракета изнесе същински мастър клас на доскорошния номер едно Карлос Алкарас и го подчини с разгромното 6:2 6:4, като така постигна втори пореден успех над него, прекъсна серията му от 10 поредни победи и го лиши от шанса да постигне "Слънчев дубъл".

11-ият поставен действаше свръхагресивно още от дебютната точка на сблъсъка и изобщо не даваше на 2-кратния "мейджър" носител да си поеме въздух. 20-годишният играч въобще не можеше да наложи обичайната си агресия на корта и беше принуден да се защитава през цялото време, което определено не беше по неговия вкус и той капитулира след само 1 час и 34 минути игрово време.

Всичко това означаваше, че Гришо ще дебютира в 1/2-финалите на Мастърса в Маями, където ще се опита да развали негативната си тенденция в двубоите си с Александър Зверев, от когото загуби цели четири пъти през миналия сезон, а освен това, то можем да кажем, че хасковлията може да се похвали с това, че е бил във финалната четворка на всички Мастърс без този в Мадрид.

Началото не беше никак лесно за българина, който веднага трябваше да спасява точка за пробив, а Алкарас не се поколеба да атакува, само че изкара бекхенда си по правата в аут. Правеше впечатление, че световният номер две посреща значително по-назад от обикновено, което вероятно се дължеше на множеството му грешки директно от ретур в предходната му среща с Григор.

Българинът пък действаше изключително агресивно и в крайна сметка си заслужи успеха в откриващия гейм, а впоследствие блесна с ретур уинър от бекхенд и още един гръмотевичен форхенд по диагонала, за да достигне на свой ред до два брейкбола. Алкарас веднага отреагира с ас, но нямаше отговор за дълбокия дланов удар на Димитров в ответното разиграване и така нашият сънародник реализира дебютния пробив в сблъсъка.

Бившият шампион веднага се опита да заличи изоставането си в резултата и скоропостижно се откъсна напред с 15:40, ала 11-ият поставен не трепна и предприе печеливша акция към мрежата, която беше последвана от ново образцово разиграване за родния ни представител и той спаси общо 3 брейкбола, за да затвърди аванса си и да поведе с 3:0 гейма.

Карлитос започна отлично при второто си заставане на сервис линията и си осигури три последователни геймбола, само че Димитров далеч нямаше намерение да отписва гейма и влезе в серия от брилянтни офанзивни отигравания, изравнявайки точките с превъзходно стоп воле. Бившият номер три дори можеше да удвои аванса си, но ибериецът отново можеше да разчита на директна точка от началния си удар и най-после се разписа на таблото.

Наред беше поредното тежко изпитание за нашия сънародник на сервиса му, ала той за пореден път демонстрира магията си и се измъкна от трудното положение с елегантен бекхенд смач, вземайки преднина от 4:1. Тогава дойде и най-категоричния гейм за Алкарас, който спечели подаването си на нула и наглед набираше инерция. Високото ниво на Григор обаче не спадаше с нито йота и го виждахме непрекъснато да тръгва към филето, където беше безпогрешен и много скоро откриващата част беше спечелена от най-добрия български тенисист след втори брейк, станал факт с гръмотевичен завършващ бекхенд по правата.

Вторият сет започна далеч по-успешно за сервиращите, които нямаха проблеми в дебютните си подавания и първата почивка дойде при преднина от 2:1 за Димитров. Изведнъж дойде сериозен спад у действията на Карлитос, който допусна двойна грешка, а за капак заби и къса топка в мрежата, давайки точка за пробив на опонента си. Първата ни ракета пък нямаше намерение да изневерява на агресивната си настройка и пласира фамозен форхенд ретур на линията, за да отмъкне за пореден път сервиса на Алкарас и много скоро беше само на два гейма от крайната победа, водейки с 4:1.

Григор можеше да сложи край на интригата още в следващия гейм, където ни изуми със страхотния си демараж за пореден път и прокара бекхенда си покрай испанеца, осигурявайки си скрит мачбол. Бившият шампион обаче показа защо е считан за един от най-големите млади таланти в историята на тениса и спаси подаването си, а впоследствие влезе в серия от гръмотевични уинъри и върна пробива, като все повече въвличаше публиката в срещата.

Подемът в играта на по-високоранкирания играч продължи с пълна сила и скоро имахме паритет в резултата, но някогашният номер три запази самообладение и затвори следващия гейм с четвъртия си ас, доближавайки се само на четири точки от крайния триумф. Нашият сънародник изглеждаше твърдо решен да сложи точка на спора с поредния си пробив, забивайки поредния си неспасяем бекхенд ретур, след който дойде ред на магична форхенд права. Григор продължавашв да лети по корта и се сдоби с два мачбола, разичтайки на помощта на поредния си завършващ удар, а поредната грешка на Алкарас сложи точка на спора в двубоя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5-звездно представяне: Григор опустоши Алкарас в Маями и го лиши от мечтата му за "Слънчев дубъл"! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | карлос алкарас | маями | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook