50 седмици по-късно: Сабаленка детронира Швьонтек от върха и е новата №1 при жените!

от в 16:22 на 21.10.2024
Елеонора Александрова

Арина Сабаленка е новата стара номер 1 в женския тенис! Трикратната шампионка от Големия шлем измести Ига Швьонтек, която бе на върха на ранглистата в продължение на 50 поредни седмици (и общо 125). Това ще бъде 9-та седмица на най-високата позиция за Сабаленка в WTA ранглистата, която за пръв път стъпи на върха след достигането на миналогодишния финал на US Open, но впоследствие Швьонтек спечели трофея от WTA финалите, с което си върна водачеството и то беше неизменно в нейните ръце до днес.

Промяната в класирането се дължи на правилото тенисистките да вземат участие на поне 6 турнира на ниво WTA 500. Броят на участията на полякинята на надпревари от тази категория не бяха досатъчни, за да покрият този критерий, поради което тя беше наказана със 120 точки и към момента е с общ актив от 9665 пункта. От своя страна, беларуската тенисистка се разделя само с 10 точки от актива, което означава, че към момента с 9705.

Самото стъпване начело на Сабаленка е далеч от изненадващо, имайки предвид, че през последните месеци тя спечели титлите от Синсинати, US Open и Ухан, докато полякинята пропусна цялото азиатско турне и няма нито един изигран финал от титлата си на Ролан Гарос насам.

"Номер 1... Да видим колко време ще остана на това място този път" - написа щастливата нова водачка в световната ранглиста в социалните мрежи.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
50 седмици по-късно: Сабаленка детронира Швьонтек от върха и е новата №1 при жените! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | номер 1

Коментари





Следвайте ни в Facebook