64-а победа през сезона: Швьонтек повали квалификантка и е шампионка в Сан Диего!

от в 04:06 на 17.10.2022
Мартин Петков

Ига Швьонтек не спира да впечатлява с изявите си от началото на US Open насам и след като извървя целия път до титлата в Ню Йорк, то полякинята продължи силната си серия и в надпреварите от по-ниско ниво. Световната номер едно преди седмица загуби в мача за отличието на турнира в Острава и поредицата ѝ от 10 поредни спечелени финала намери своя край, ала 3-кратната шампионка от Шлема бързо се реабилитира за случилото се и през днешния ден завоюва титлата в Сан Диего, надигравайки квалификантката Дона Векич в заключителната среща за час и 47 минути на корта - 6:3 3:6 6:0. С триумфа си Ига прибавя осми трофей през този сезон към своята колекция, в която вече личат цели 11 WTA приза.

Още в самото начало на двубоя разиграванията, целящи да покажат блясъка в репертоара на двете финалистки, намериха трайно място на корта, поради което ставахме свидетели на впечатляващи отигравания. Хърватката, която по-рано днес трябваше да доиграе полуфиналния си сблъсък срещу Даниел Колинс, видимо изпитваше далеч по-голямо притеснение от фаворитката, като грешките от ракетата ѝ постепенно започнаха да се множат. Швьонтек в това време умело конструираше своите атаки и биваше безупречна при подбора на ударите си, за да реализира пробив в шестия гейм, който по-късно се оказа от решаващо значение за изхода на откриващия сет и първата ракета на света вече докосваше титлата.

Във втората част квалификантката така и не съумяваше да наложи контрол в миговете си на начален удар, като по всичко личеше, че топ поставената е въпрос на време да се поздрави с брейк, но неочакван спад в действията ѝ даде шанс на аутсайдерката. Векич на два пъти се възползва от плитки топки в средата на полето, които оползтвори безпощадно, и наглед сензационно стигна до пробив, който бранеше съвършено, с което възстанови равенството в отделните сетове, изпращайки финала в заключителната му фаза.

Решителната трета част обаче се превърна в олицетворение на всичко, което ни предостави като тенис умения полякинята в хода на този сезон, като точките се трупаха безвъзмездно в актива ѝ и тя необезпокоявано поведе с 3:0. Швьонтек впоследствие с изключителната ротация в своите удари и техническите си заложби за игра от основната линия напълно обезкуражи световната номер 77, като ѝ отпусна едва пет точки за целия сет и подпечата осмия си трофей със стил, "връзвайки геврек" на хърватката.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
64-а победа през сезона: Швьонтек повали квалификантка и е шампионка в Сан Диего! Мартин Петков
Теми:  
wta | дона векич | ига швьонтек | сан диего

Коментари





Следвайте ни в Facebook