Аделаида: Травма принуди Монфис да се откаже на старта

от в 12:56 на 12.01.2022
Мартин Петков

През днешния ден на турнира в Аделаида шампионът от предходната седмица - Гаел Монфис, излезе в двубой срещу Тиаго Монтейро. Първият поставен в схемата показва завидно ниво на тенис от началото на сезона, след като преди дни триумфира в същия град, при това без да загуби сет. Днес французинът първоначално диктуваше събитията на корта, често пъти поемаше инициативата в търсене на печеливш удар, но в тези моменти допускаше и значителен брой неточности. С края на първата част дойде и физическото неразположение при Ла Монф, което оказа огромно влияние над случващото се на корта. Монтейро запази самообладание след допуснатите грешки, показа здрави нерви в ключовете моменти, възползва се от своите шансове и стигна до крайното 6:7(2) 6:3 0:1 и отказване.

В началните си минути мачът се развиваше равностойно. Първият, изпитал затруднения на собствен сервис, бе Монтейро, който след множество непредизвикани грешки предаде подаването си в четвъртия гейм. Французинът, от своя страна, не запази нужното ниво в играта си, което бе добре дошло за левичаря, и той реализира светкавичен рибрейк. С всяка следваща минута качеството на тениса се повишаваше и станахме свидетели на същинско зрелище. Ла Монф достигна до четири сетбола, поделени в два сервис гейма на бразилеца, но точно тогава Монтейро беше феноменален и ги отрази с блестящи печеливши удари, вкарвайки частта в тайбрек. Дългият гейм премина под доминацията на Монфис, който за отрицателно време натрупа преднина, донесла му първия сет след точно час игра.

Гаел изпитваше физическо неразположение и в паузата между двата сета бе повикан лекар на корта, а втората част се превърна в изпитание за волята на французина. Разиграванията представляваха борба за всеки метър, а силите на световния №19 все повече го напускаха. Неочаквано Монфис се добра до брейкбол в седмия гейм, но не съумя да го материализира. Монтейро усети, че е настъпил моментът, в който да хвърли всички сили в търсене на пробив, и след серия мощни форхенди осъществи така желания пробив, предоставил му възможност да сервира за сега. В тези минути състоянието на французина не му позволяваше да окаже каквато и да било съпротива на опонента си. Така последвалото подаване на бразилеца се оказа най-лесното такова за него в цялата среща и безпроблемно той изравни резултата в отделните части.

Пробив още в първия гейм на решителния сет сложи край както на последните сили, останали в тялото на французина, така и на срещата, тъй като секунди по-късно Монфис взе решение да се откаже.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Аделаида: Травма принуди Монфис да се откаже на старта Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | гаел монфис | тиаго монтейро

Коментари





Следвайте ни в Facebook