Adria Tour и защо имахме нужда от него! 16-годишна говори за неща, много по-големи от нея

от в 16:20 на 24.06.2020
Анисия Стоева



,,Не бих определил провеждането на Adria Tour като ,,безумие'', по никакъв начин, защото се провеждат такива в подобен формат състезания, които не са демонстративни, но са надпревари, които асоциациите около играчите организират във връзка с липсата на игра от много време. Още повече, вече се знае, че Синсинати и US Open ще бъдат проведени, освен ако нещо друго не се случи, и всеки един от тях искаше да изиграе няколко мача, за да влезе отново в състезателната среда, която е съвсем различна от тренировъчната, така че провеждането на самия турнир не беше изненада. Много от играчите и многократно заявиха, колко се радват пак да са заедно.

След 10 дни има надпревара в Кицбюел, която е със същия формат, а седмицата след това- в Берлин. Тоест, различни страни от Балканите също организират такива събития (нещо толкова хубаво за нас), така че това е нещо нормално и е позволено от властите. По-скоро отговорността към спазването на тези правила е нещото, което е много важно"- това сподели наскоро мениджърът на първата ни ракета- Георги Стоименов, относно критиките към неспазване на ограниченията, отправени към организатора на събитието- Новак Джокович.



Много неща се изписаха покрай балканското турне Adria Tour или по-скоро по това, което се случи след него. Всички сме запознати с последиците, които настъпиха след проведеното издание на надпреварата в хърватския град- Задар. Нашето момче и неговия екип дадоха положителни проби за Covid-19, по-късно и световния №1 Новак Джокович и съпругата му, хърватинът Борна Чорич и Виктор Троицки.

григор

Аз, като свидетел на случващото се по време на Adria Tour в Белград, мога да ви уверя, че отидох в Сърбия 99% убедена, че ще се върна болна. За мое щастие се оказа, че греша или поне до този етап не са се проявили никакви симптоми...току-виж съм го изкарала безсимптомно. Това, което се опитвам да кажа е, че всички обвинения и критики, които бяха отправени към Григор и Джокович са абсолютно неоснователни. Не по някаква друга причина, ами поради факта, че никой не беше вързан ли принуден да присъства. Знаехме, че ще се използва пълния капацитет на стадиона, бяхме предупредени. Всеки има глава на раменете си и носи отговорност за себе си. Гарантирам ви, че няма човек, който да е посетил Adria Tour с убеждението, че е невъзможно да се зарази. Това с пълна сила важи, разбира се, и за играчите.



Не бяхме гледали тенис на световно ниво от близо 4 месеца и емоциите бяха изключително приповдигнати за нас феновете, а пък представете си как са се чувствали играчите... ами, както го описа самия Григор: ,,като риба във вода''. Поставете се на тяхно място- да ви бяха отнели най-скъпото и след 4 дълги месеца да получите възможността да си го върнете обратно...поне за малко. Да, факт е, че имаше близост между играчите, но как иначе. Те са хора като всички нас, които са били изолирани от какъвто и да било контакт, не са се състезавали един срещу друг от страшно много време и просто в момента, в който получават лукса отново да го направят, отново да почувстват вече красивата, несивата нормалност на живота, се отнасят и за момент им се иска просто да забравят за мрачната действителност.



Не оправдавам случилото се по никакъв начин, нито се опитвам да омаловажа последиците и евентуалните по-лоши сценарии, които можеха да се случат. Да не забравяме, че тези велики атлети бяха в пълна изолация в продължение на повече от 3 месеца и не са застрашавали живота на никого. Да, нещата можеха да протекат по по-различен начин, например с използване на 50% от капацитета на централния корт, но отново казвам- зрителите знаехме, че това не е така, властите в Сърбия бяха дали разрешението си за провеждането на мачовете по този начин.

Още нещо, което всички критици забравят да споменат е, че на входа към стадиона ни бяха осигурени маски. Това, че никой не пожела да ги използва е отново въпрос на личен избор и лична отговорност. Или в този случай- безотговорност. Всички упреци, идващи от лица в тенис-света към факта, че на турнир, провел се на открито пространство, беше позволена публика някак противоречат с факта, че дискотеки и барове, които са закрити помещения, са вече пуснати за посещаемост. Не бива да пренебрегваме и разрешението от страна на сръбските власти да домакинстват на Adria Tour по този начин, с тези мерки и ограничения.



В обект на огромно количество критики се превърна и партито след Adria Tour в нощен клуб в Белград, за който дори се спекулираше, че именно там се е разпространила заразата. Отново няколко думи на г-н Стоименов: ,,След всеки турнир има такива партита- това е част от програмата. Знаете, че тук (в България) дискотеките и баровете са отворени, така че не мога да дам коментар по този въпрос". А и да не забравяме скандалната снимка на бармана в клуб в България, която обиколи всички медии.

Възможността Григор и компания да са се заразили в нощния клуб е точно толкова голяма, колкото е и възможността случаен човек да се разболее в дискотека в България, например. Вината за тази безотговорна, прибързана и лишена от всякакъв смисъл мярка, е не на Джокович или на Димитров, а на властимащите управници, които са разрешили отварянето на клубовете по едни или други причини...



При всички тенисисти, а и при привържениците на този красив спорт, се прокрадна безотговорното и прибързано желание да се върнем към вече нетипичната нормалност на живота и да забравим за пандемията. Разбира се, не е оправдано, но е разбираемо, тъй като всички се уморихме от живота в инкубатори, но очевидно да мислим, че заразата вече не върлува и всичко е постараму беше меко казано наивно. Но беше хубаво, макар и за седмица, да си представим, че се връщаме към типичното.

В изявлението, което Новак направи вчера по повод положителната проба на него и на съпругата му, той каза следното: ,,Всичко, което направихме през последния месец, направихме с чисто сърце и искрени намерения. Нашият турнир имаше за цел да обедини и да сподели послания за солидарност и състрадание в целия регион. Турнирът беше създаден да помогне както на вече доказали се тенисисти, така и на някои млади таланти от Югоизточна Европа да получат достъп до тенис в състезателна обстановка, докато Турът е спрян заради ситуацията с Covid-19. Организирахме турнира в момент, в който вирусът беше отслабнал, вярвайки че условията за провеждане на състезанието бяха изпълнени''.



Джокович се беше постарал в съдържанието на всичко да присъства неговия почерк - от изпълняването на начален удар за определяне на групите от първата фаза на турнира до невероятно персонално отношение към всеки един, направил си труда да присъства и уважи инициативата му.

Разказах по-подробно за емоциите, които ми подари той, Григор и турнирът като цяло в отделна статия, но искам да подчертая отново чистите намерения, които имаше Ноле. Да, безспорно е, че ако бяха въведени някои по-строги мерки можеше и да се избегнат тези последици, но никога няма да разберем със сигурност, а и остава възможността Гришо и Ноле да са се заразили някъде другаде. Всички други теории остават само безсмислени спекулации, подхранващи нечии хипотези. Разбира се, всеки има право на своя позиция, но все пак теории, че Гришо се преструва на болен и му плащат за това, звучат силно окрасени.



Излишно е да се търси вината у Новак, тъй като той имаше пълното съгласие на правителството за домакинстването на надпреварата, зрителите бяха наясно какво ги очаква, след като поемат риска на своя глава, а емоциите, които ни подариха бяха абсолютно необходими както за нас, така и за играчите.

Никому нужни са и абсурдните обвинения към Григор, че е причинил страдания на Сърбия и семейството на Джокович. Всеки можеше да извади това ,,щастие", но за жалост нашето момче не случи на късмет и стана изкупителна жертва на слабите и наивни мерки, които сръбското правителството одобри, а след това трябваше и да отнесе товара от критики, отправени от двете балкански държави, в които се проведоха мачовете.

григор

Най-важното в момента е не да сочим с пръст виновници, а да се надяваме всички, които в последствие се заразиха с вируса да се възстановят бързо и безпроблемно.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Adria Tour и защо имахме нужда от него! 16-годишна говори за неща, много по-големи от нея Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook