Адриан Андреев - младата надежда на българския тенис?

от в 20:05 на 14.01.2021
Тея Кръстева

Последните дни се вдигна много шум около името на младия български тенисист Адриан Андреев след участието му в турнира от категория ATP 250, който се проведе в Анталия. В него 19-годишният българин записа своите първи победи на ниво ATP, отстранявайки в квалификациите Лукаш Клайн (№296) и Андреа Вавасори (№316). Андреев успя да запише и дебютна победа в основната схема на АTP турнир срещу Марсел Илхан (№571). За съжаление той отпадна във втория кръг на надпреварата след загуба от световния №23 – младата звезда на австралийския тенис - Алекс де Минор. Въпреки това представянето на Адриан беше достойно, той разкри много свои качества и показа, че притежава непримирим дух и може да се бори до последно.
С постижението си 19-годишният софиянец влиза за пръв път в своята кариера в топ 450. Подвигът на Андреев събуди надежда у много български тенис фенове за по-нататъшни отлични представяния и по-високо класиране в световната ранглиста.

Но какво е постигнал досега младежът в своята кариера? Една от щастливите му години е 2018-а. Заедно с Антон Матушевич печели Откритото първенство на САЩ за юноши при двойките. Стига и до полуфиналите на сингъл и взема сребро при дуетите на Летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес. За пръв път получава възможност да играе на ATP турнир в Мец, Франция (Moselle Open) на 15-годишна възраст благодарение на "уайлд кард", но за съжаление губи още в първия си мач от квалификациите. Следващият му шанс е през 2017г. по време на първото издание на турнира Sofia Open, където Ади започва направо от основната схема, но претърпява поражение от Денис Истомин. През 2019 и 2020г. Андреев отново получава покана от организаторите за игра на родна земя, но и този път не съумява да постигне мечтаната първа победа. През 2020г. той е част от българския тим в отборната надпревара ATP Cup в Австралия.

Андреев на финала на двойки на Летните младежки олимпийски игри през 2018г.

Адриан Андреев записва своите победи предимно в състезанията от календара на ITF. През 2020 година на турнира ITF Futures с награден фонд от 15 хиляди долара в Ираклион /28.11./ той печели и първата си титла след победа над Иржи Лехецка (Чехия). За постижението си бива поздравен от австралийската тенис легенда Пол Макнами/спечелил и четирите титли от Големия шлем на двойки/. Седмица по-рано отново в Ираклион Ади губи на финала от Матеуш Алвеш, а в началото на декември е на полуфинал в Мадрид, където отпада от Алваро Лопес Сан Мартин. Със спечелените точки от тези турнири младежът става четвърта тенис ракета на България.Българският отбор, ATP Cup 2020

Но кажете ми – кой български тенис почитател не мечтае Ади да направи пробив в световния тенис елит и да намери място в топ 100? Засега това може да звучи като мечта, но Андреев несъмнено притежава потенциала да го направи. Естествено трябва да натрупа още много игрови опит и то в надпревари от по-висока категория. Напредването в ранглистата ще открие пред него възможност по-често да взема участие в Чалънджъри, а защо не и в АТП 250?

Адриан Андреев без съмнение знае върху кои елементи от играта си трябва да работи. Лично на мен ми липсват излизанията на мрежата, а също - силата и точността на началния удар. Увереност, хладнокръвие и много, много труд ще го водят към очакваните от всички нас победи! Никой не се съмнява във възможностите на Адриан Андреев и всички вярваме, че той може да стигне далеч. Ние можем само да го подкрепяме и да му пожелаем повече възможности да развие своя талант.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Адриан Андреев - младата надежда на българския тенис? Тея Кръстева
Теми:  
адриан андреев | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook