Адриан Андреев - новата надежда на българския тенис

от в 14:40 на 13.01.2019
Георги Христов

Точно три седмици ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година - тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. Арена "Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта.

Днес ще ви срещнем с новата надежда на българския тенис – Адриан Андреев.

През месец февруари Андреев за трети пореден път ще участва в Sofia Open. През 2017 г. Адриан загуби в два сета от Максимилиан Мартерер в квалификациите. През следващата година той получи още една „wild card“, този път за основната схема в София, но загуби от Денис Истомин. Въпреки това Андреев стана първият играч, роден през този век, който участва в основната схема на турнир на ATP World Tour.

Андреев започва да се занимава от 5-годишен с тенис. Първите си тренировки той прави на кортовете на "15:40" в София, които се намират на минути от дома му.

Той е един от малкото състезатели, които още на 10 години попадат в националния отбор на България (до 12 г.). Това става през 2011 г. за турнир в Италия.

Едва 10-годишен Адриан е първи в ранглистата до 12 години, което се случва изключително рядко. Така още от малък той показва своя голям талант.

На 14-годишна възраст печели Европейския младежки фестивал в Грузия, където всичките му противници са с година по-големи. Година по-късно Андреев дебютира на ниво АТР, когато участва в квалификациите на турнира в Метц.

Първият му много сериозен успех е от края на 2017 г., когато спечели турнир „Еди Хер" при юношите както на на сингъл, така и на двойки. През май 2018 г. Адриан стана победител и на турнира в Милано от най-високата категория „А".

На юношеско ниво той спечели US Open в двойките през 2018 г. През октомври миналата година талантът на Адриан блесна и на младежката Олимпиада в Буенос Айрес. Българинът завоюва сребърен медал в надпреварата на двойки, а на сингъл завърши на четвърто място.

Андреев също така спечели бронзовото отличие от финалния "Мастърс" на най-добрите осем юноши в света и стана европейски вицешампион до 16 години.

Адриан има подписан договор с най-голямата агенция за развитие на играчи в света (IMG) във Флорида, която работи с водещи тенисисти като Новак Джокович и Мария Шарапова.

Той започва 2019 г. под №2 в световната ранглиста при юношите и е първият български тенисист, който участва на младежки олимпийски игри и също така първият, който се класира за Мастърса на осемте най-добри в света до 18 години.

През 2018 г. Адриан дебютира в отбора на България за Купа „Дейвис“. Без съмнение това е новата голяма надежда на българския тенис и всяка негова поява на корта ще се следи с огромен интерес.

Играй и спечели билети за Sofia Open с Tennis.bg


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Адриан Андреев - новата надежда на българския тенис Георги Христов
Теми:  
sofia open | sofia open новини | адриан андреев | тенис | тенис бг | тенис бг адриан андреев | тенис новини | тенис турнир в софия

Коментари





Следвайте ни в Facebook