Адриан Андреев срещу Джон Милман - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:44 на 08.11.2020
Калоян Соколов

Адриан Андреев излиза в двубой от първи кръг на Sofia Open срещу Джон Милман в търсене на дебютната си победа на ниво ATP. Миналата година тийнейджърът бе много близо до постигането на тази цел срещу друг австралиец в лицето на Матю Ебдън, но отстъпи в тежка трисетова битка. Днес обаче изпитанието изглежда далеч по-сериозно, а нека заедно поразмишляваме как то може да бъде преодоляно и какви са шансовете на Ади за успех.

Какво трябва да знаем за Джон Милман:

Mилман е номер 38 в световната ранглиста, а наскоро спечели дебютната си ATP титла, триумфирайки на надпреварата в Нур-Султан, която се проведе именно на закрити кортове. Джон също така има още два финала в Тура, които са достигнати съответно на клей и хард, а в един от тези случаи губи от Новак Джокович на силния турнир в Токио. Австралиецът освен това може да се похвали с победа над Роджър Федерер на US Open през 2018г., когато той достига до четвъртфиналите, но отново бива спрян от актуалния номер едно в световната ранглиста. Милман бе изключително близо до нов успех над Федерер на тазгодишния Аустрелиън Оупън, само че този път Маестрото надделя след петсетова битка. Друга интересна подробност пък е, че печели първия си професионален турнир на двойки на Фючърс в България преди 11 сезона.

31-годишният играч наглед не разполага с някакви сериозни оръжия в играта си, ала категорично е един от най-борбените тенисисти изобщо. Характерът му и волята за победа са двете съставки, които определно са най-ценните за него и изравняват възможноститe му с наглед далеч по-талантливи съперници. Австралиецът е имал две тежки травми и постига първата си победа в ATP Тура чак на 24-годишна възраст, но неговата ментална издръжливост го кара да преодолее всички тези трудности и да направи късен пробив, който продължава и досега.

Милман е играч с желязна работна етика и дисциплина, а стабилността му от дъното на корта може да изкара извън релси дори най-големите имена в спорта. Водещият му удар е форхендът, чрез който той постепенно си изгражда предимство в точката и търси да приключи разиграването, когато вече си е отворил изцяло противниковия корт. Австралиецът е много интелигентен тенисист, който веднага усеща слабите места на опонента и не спира да ги експлоатира, докато същевременно е способен да постига страхотни ъгли и от двете си страни. Джон не обича резките смени на темпото и далеч не може да те изненада с някакви нестандартни идеи, само че е способен винаги да те накара да играеш един удар в повече, а вкара ли двубоя в битка на изтощение, то си почти обречен.

Кои са козовете на Андреев и какво можем да очакваме от него:

Българинът се подготвя във Флорида, където е седалището на тенис академията IMG, която е създала легенди в играта като Андре Агаси и Мария Шарапова, а до днес там се подготвят едни от най-проспериращите млади тенисисти. Петата ни ракета завърши сезон 2018 под номер 2 в световнта ранглиста за юноши и напредваше стремително и в мъжката класация, достигайки до номер 645 за много кратък времеви период.

Ади обаче бе възпрепятстван от поредица травми и е изиграл едва шест турнира от януари месец насам, като върховото му постижение е достигане до полуфинал на Фючърс в Испания, където отстъпи на друга млада надежда, а именно Холгер Руне. Същевременно Андреев бе сред първите, които имаха шанс отново да играят мачове по време на пандемията от коронавирус, като това се случи на турнирите в неговата академия. Там софиянецът впечатли със страхотни победи над наглед далеч по-класни съперници и играчи от ранга на Паоло Лоренци и Доминик Кьопфер бяха надиграни от тийнейджъра с лекота. По време на ATP Cup пък стана ясно, че Ади е спечелил в спаринг с някого измежду топ аржентинските състезатели, което показва как нашето момче може да бъде равностоен и дори да надиграва най-добрите в света.

Българинът играе модерен и темпови тенис, с ранно вземане на топката и постоянно търсене на инициативата. Родният ни представител може еднакво умело да атакува и да се брани, а освен това разполага с отлични ретури. Точно играта му на посрещане може да се окаже ключова, защото началният удар на Милман далеч не е застрашаващ и Адриан спокойно може да навлиза в пределите на корта и да се опитва да взема веднага инициативата. Тийнейджърът има и отлично развит слайс, с който да променя хода на разиграванията, защото трудно би могъл да издържи в монотонни размени срещу австралиеца, макар също да е отличен играч от дъното на корта. Важно за Адриан ще бъде да се опитва да държи точките къси и да рискува малко повече на начален удар, тъй като категорично отстъпва физически на своя съперник, докато колебливите му сервиси често са изисквали да се влага твърде много впоследствие, за да ги компенсира и накрая умората е вземала своето от него.

Истината е, че Андреев е показвал компетентна и равностойна игра всеки път, когато се появи в зала "Арена Армеец" и резултатите му на Sofia Open постоянно прогресират. Младокът винаги се е славел с добра психологическа устойчивост и редовно е измъквал наглед загубени мачове, като по никакъв начин голямата сцена не би трябвало да му повлияе, а да му послужи за мотивация и да я приеме за един трамплин, чрез който най-после да реализира неоспоримо големия си потенциал.

Очаквания и коефициенти:

Съвсем естествено е букмейкърите да посочват Джон Милман като тотален фаворит в предстоящия двубой. Ставката за победа на българина се оценява на 6.00, докато коефицентът за успех на световния номер 38 е 1.10. Моето мнение се разграничава от тази категоричност, която наблюдаваме в числата, и ще кажа, че Андреев би имал нелоши шансове да се бори за крайната победа, ако покаже най-доброто от себе си, въпреки че Милман определено към момента разполага с по-голямата класа и опит. За нас остава единствено да подкрепим нашето момче и да се надяваме на изненада, независимо дали сме в залата, или пред компютрите, където линковете за наблюдаване на тенис срещи в сайта на Tennis.bg отново ще са на разположение пред вас!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Адриан Андреев срещу Джон Милман - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
sofia open 2020 | адриан андреев | джон милман | Обзори | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook