Адски първи сет и съвършен завършек: Джокович преодоля с отличен теста "Фучович" в Париж

от в 00:16 на 01.06.2023
Мирела Николова

Новак Джокович продължава да бъде без загубен сет на тазгодишното Открито първенство на Франция. Световният №3 имаше труден старт в днешния си двубой срещу Мартон Фучович, но съумя да измъкне един изключително оспорван първи сет, в който често дори бе превъзхождан игрово, след което обаче изцяло наложи своето темпо и доведе мача до успешен за себе си завършек след 2 часа и 46 минути игра - 7:6(2) 6:0 6:3. По този начин балканецът продължава към третия етап на надпреварата, където му предстои да се изправи срещу 29-ия в схемата Алехандро Давидович Фокина.

В самото начало на двубоя предимството бе на страната на фаворита, който се възползваше от колебливите изяви на противника и успя да нанесе пробив още в дебютното подаване на унгареца, оттегляйки се на почивка с аванс от 3:0. Бившият №1 дори разполагаше с възможност да дублира брейка си и да се откъсне с 4:0, но именно тогава Фучович повиши неимоверно интензитета в ударите си и записа първи гейм на своята сметка.

Въпросният гейм имаше изключително позитивно влияние върху увереността на световния №83, който не изпитваше никакъв страх да влиза в дълги разигравания с именития си опонент. Унгарецът дори успяваше да вземе преимущество в продължителните размени благодарение на отличните си контраатаки и мощни удари, с които пробиваше пословичната защита на сърбина. Така непоставеният тенисист непрекъснато поставяше под напрежение подаванията на двукратния шампион в турнира, но пропиля цели 8 брейкбола, преди най-после да осъществи така жадувания пробив от деветия си опит и да възвърне паритета за 5:5.

Развръзката на този толкова оспорван сет в крайна сметка дойде в тайбрек, в който 22-кратният носител на трофеи от Шлема наложи своята доминация още от самото начало и вследствие на прецизното насочване и разпределение на ударите си съумя да открие сметката си в общия резултат.

Разочарованието от загубата на откриващата част безспорно прозираше в действията на Фучович във втория сет, където нямаше и следа от вдъхновеното му представяне в началото. Ударите на унгареца почти изцяло загубиха своята дълбочина, а броят на непредизвиканите му неточности непрекъснато се увеличаваше, с което инициативата изцяло се прехвърли в половината на фаворита. Белградчанинът не пропускаше шанс да се възползва от неувереността на опонента и демонстрирайки стабилност във всеки един аспект, скоропостижно удвои преднината си в отделните части, без да загуби нито гейм.

Третата част също премина под диктовката на бившия №1, който имаше пълен контрол върху събитията и напълно успяваше да обезоръжи опонента си с безупречно пласираните си удари. Той се чувстваше комфортно във всяка зона, докато езикът на тялото на Фучович ставаше все по-негативен с времето. Това доведе до два пробива и четири поредни гейма в актива на Ноле, който не след дълго подпечата крайния си успех в срещата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Адски първи сет и съвършен завършек: Джокович преодоля с отличен теста "Фучович" в Париж Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | ролан гарос 2023

Коментари





Следвайте ни в Facebook