Агаси за Григор: Тежко е да те сравняват с Федерер, физически e като Ноле

от в 18:43 на 21.02.2019
Георги Христов

Андре Агаси в момента се намира в Индия, където сподели с местните медии своите мисли за ситуацията в световния тенис. Той говори и за работата си с Григор Димитров.

Той бе попитан за сравненията между Гришо и Роджър Федерер, а също защо въпреки очевидните си умения, българинът не успява да постигне по-добри резултати на турнирите от Големия шлем.

"За всеки би било трудно да го сравняват с Федерер. Може би той е послужил като модел за изграждането на стила му, но Фед използва много повече китката си, а Григор удря по-плоско. Вярвам, че не сме видeли най-доброто от неговата игра. Записа някои чудесни резултати, но все още ми се струва, че не е изградил нужната основа, която да го води в правилната посока не само в тениса, но и в цялостния му ежедневен подход.

"Григор се поставя под голямо напрежение всеки ден заради своите очаквания към себе си. Това е нож с две остриета. Това, което умее с топката, е забележително. Ако говорим за физическото му състояние, то той е впечатляващ колкото и Новак Джокович. Новак обаче е изключително опасен дори и в защита - от двете страни на корта. Това прави разликата. Най-доброто от Григор предстои що се отнася до движението по корта и разнообразието в играта," заяви Агаси пред Timesofindia.

Според Агаси поколението на Федерер, Джокович и Надал е най-доброто в историята. "Определено тези тримата са най-добрите в историята. Определено Новак е далеч от края и спирам с прогнозите около Роджър, тъй като вече поне 50 пъти съм бъркал.

"Голяма привилегия е да гледаме тримата едновременно. Новак изоставаше, тъй като е по-млад. Никой обаче не се е доближавал до четирите титли от Големия шлем в един сезон. Федерер имаше този шанс на три пъти, но не му достигна една победа срещу Надал на клей. Тези играчи продължават да вдигат нивото," отчита Агаси като е на мнение, че не трябва да се правят толкова сравнения с играчите от миналото и това кой е най-велик. Според него е трудно да се направи точна равносметка, след като преди играчите са се състезавали много по-малко, а играч като Бьорн Борг е спрял с тениса на 26 години с 11 титли от Големия шлем.

"Най-високият стандарт за игра, който съм виждал, е в лицето на Новак, когато е на върха на възможностите си. Фед пък е постигнал в кариерата си повече от всеки друг и е най-разнообразен от всички. Той вероятно можеше да спечели още титли от Големия шлем, а успехите на Надал сами говорят за себе си," смята още Агаси.

Американецът говори и за партньорството си с Джокович. "Не съжалявам за нищо. Опитах се да му помогна и наистина се стремях към това, тъй като той го заслужава. Дали съжалявам? Абсолютно не. Още първата ни вечер заедно му казах, че той няма нужда от мен. Каквато и формула да са измислили с неговия екип, то тя е много силна.

"Той никога не беше здрав в два поредни дни с лакътя си по това време. Аз имам една ясна философия, че ако не слушаш тялото си и то няма да те слуша. Нужно беше да се излекува. Джокович обича играта и искаше да намери начин да играе дори и с травмата. Не мога да подкрепя подобно нещо, защото не е отговорно и така страда човек за когото ми пука. Такова нещо не може да става пред очите ми."

Дали обаче Новак може да изпревари Роджър Федерер с неговите 20 титли от Големия шлем? "Аз съм от Лас Вегас и явно трябва да направя залог. Трябва да печели по две титли следващите три сезона? Да, децата са му приоритет, но ако го поиска, ще го направи."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Агаси за Григор: Тежко е да те сравняват с Федерер, физически e като Ноле Георги Христов
Теми:  
андре агаси | григор димитров | григор димитров андре агаси | новак джокович | тенис | тенис бг | тенис бг григор димитров | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook