Александър Донски срещу Андреас Сепи - анализи, очаквания и коефицинети

от в 09:44 на 27.09.2021
Калоян Соколов

Александър Донски постигна първа победа на Sofia Open в своята кариера и е само на една крачка от влизане в основната схема на турнира, но за целта трябва да преодолее изключително опитния Андреас Сепи, който със сигурно е сериозен фаворит за спечелването на сблъсъка, макар че южнотиролецът е далеч от най-добрите си времена в Тура и категорично не е непреодолим съперник, а нека заедно да поразсъждаваме по какъв начин нашето момче би могло да постигне успех.

Какво да очакваме от Андреас Сепи?

Италианецът е бивш номер 18 в света, като е достигал до втората седмица на всички турнири от Големия шлем, изключвайки Откритото първенство на САЩ. Ветеранът е побеждавал през кариерата си Роджър Федерер и Рафаел Надал, а освен това е трикратен носител на ATP титли. 37-годишният играч пък не изглежда да е загубил мотивацията си да се състезава, тъй като наскоро достигна до третия кръг на US Open, след като надви Мартон Фучович и Хуберт Хуркач в истински своеобразни тенис маратони.

Сепи не разполага с някакви сериозни оръжия или мощни удари от дъното на корта, само че неговата сила се крие в постоянството и отличното разбиране на играта. Световният номер 95 не дава почти никакви точки даром, което го прави много труден за надиграване от дъното на корта и познава съвършено геометрията на корта, защото сме виждали редица пъти какви ъгли може да хваща при изпълненията си.

Също така трябва да отчетем доброто насочване на първия му начален удар, който не блести с особено скорост, ала определно е завидно ефективен. Наглед южнотиролецът налага ниско темпо на игра, но винаги е готов изведнъж да повиши оборотите с плоските си удари и разполага с много богат технически арсенал, чиято завършеност го прави наистина труден за надиграване опонент.

Какво може да се противопстави Александър Донски?

Ясно е, че основното оръжие на българина ще бъде първото му подаване. Донски ще бъде крайно зависим от сервиса си, тъй като не разполага с нужната издръжливост, за да се надиграва с именития си съперник от дъното на корта. Родният ни представител трябва да бъде максимално агресивен, служейки си с мощния форхенд и да търси път към мрежата, където неведнъж е показвал отличното си докосване.

Същевременно нашият сънародник не бива да насилва ситуацията и да изгражда постепенно предимството си, докато получи удобната за натискане топка, макар че със сигурност ще трябва да покаже с една идея по-безразсъден тенис от обичайното. В крайна сметка няма значение дали ще спечелиш с няколко гейма в повече, така че е далеч по-добре за него да си даде шанс, а това може да се случи само с налагането на подобен вид агресия.

Петата ни ракета може да опита и вкарването в употреба на любимите си къси топки, защото италианецът вероятно ще бъде изтласкан далеч зад основната линия и едва ли ще бъде подготвен в ачалните минути, че толкова ръстов тенисист прибягва до този прийом. Отново обаче Алекс трябва да внимава с тайминга за тези продължения на разиграването, тъй като противникът му бързо ще се ориентира в ситуацията и ще обърне нещата срещу него.

Очаквания и коефиценти

Очаквам Донски отново да демонстрира солидния си прогрес през сезона и наистина да бъде конкурентен на значително по-опитния Сепи, но логиката вероятно ще вземе връх и едва ли ще видим четвърти българин в основната схема на турнира. Все пак абсолютно всичко е възможно на таково ниво, което прави мечтата жива и шансове съществуват до последната точка в двубоя.

Букмейкърите дават сериозно предимство на Андрес Сепи, предлагайки ставка за негова победа от 1.07, докато шансовете на българина са оценени на 7.50, като това е напълно нормално с оглед на визитките на двамата, а за нас остава да се надяваме тези прогнози да бъдат опровергани да се насладим на нова силна продукция от национала ни, която бихте могли да наблюдавате на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Александър Донски срещу Андреас Сепи - анализи, очаквания и коефицинети Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | александър донски | анализи и истории | андреас сепи | бгтенис | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook