Алиасим оцеля в петсетов трилър срещу Агут и е осминафиналист в Ню Йорк!

от в 06:18 на 04.09.2021
Калоян Соколов

Феликс Оже-Алиасим е един от най-талантливите млади играчи от новото поколение, но винаги е имал проблеми при участията си на турнири от Големия шлем. Канадецът обаче най-после изглежда узрял за голямата сцена и се класира за четвъртия кръг на US Open, след като надви ветерана Роберто Баутиста Агут в истински петсетов трилър - 6:3 6:4 4:6 3:6 6:4 и така ще се изправи срещу Андрей Рубльов или Франсис Тиафо в спор за място във финалната осмица на надпреварата.

Младокът стартира ударно, реализирайки ранен пробив и впоследствие отрази брейкбол, за да затвърди своето предимство. Оттам насетне поставеният под номер 12 сервираше безупречно, което го отведе до успеха в откриващия сет. Алиасим удряше топката все по-чисто с напредването на мача, а Агут изнемогваше и отново трябваше да предаде подаването си рано във втората част, която отиде скоропостижно в актива на по-високоранкирания състезател.

Канадецът продължаваше да доминира изцяло, тъй като се откъсна и в третия сет, което го постави в позиция да приключи сблъсъка в съвсем скоро време, ала световният номер 21 показа колко корав опонент може да бъде и постепенно изравни силите, вкарвайки възпитаника на Тони Надал в серия от дълги размени. Там ибериецът имаше пълно преимущество и съумя да намали изоставането си в общия резултат.

Подемът на Баутиста Агут не спря дотук, като плоските му форхенди все по-често намираха линиите и оставяха Оже-Алиасим без никаква възможност за отговор. Бившият член на топ 10 методично изграждаше аванса си, а в деветия гейм на четвъртата част спаси общо шест точки за пробив и по този начин провокира изиграването на пета решителна част.

Там 21-годишният играч започна с две поредни непредизвиквани грешки, само че веднага се мобилизира и спаси сервис гейма си с няколко образцови начални удари. Това даде нов енергиен прилив на Алиасим, който отприщи мощта на ударите си от дъното на корта и заслужено поведе с 4:1. Испанецът опита да се завърне по всякакъв начин в надпреварата за мача, но канадецът показа нерви от стомана и в крайна сметка се поздрави с една от най-ценните си победи в Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Алиасим оцеля в петсетов трилър срещу Агут и е осминафиналист в Ню Йорк! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | Обзори | роберто баутиста агут | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook