Алкарас: Аз съм играч за големите мачове; правя различни неща на корта от всички останали

от в 10:40 на 08.05.2023
Калоян Соколов

Карлос Алкарас продължава да е непобеден на червени кортове в Испания през последните две години, след като дублира титлите си в Барселона и Мадрид. Младокът имаше много тежък мач на финала в столицата на своята родина, но за пореден път показа желязна воля и надви "щастливия губещ" Ян-Ленард Щруф, за да се поздрави със своя четвърти трофей от началото на сезона. Самият Алкарас пък не скри в последвалата си пресконференция, че обича именно  мачовете с най-голям залог, което е характерен белег за наистина големите шампиони.

За значението на тази титла и възнамерява ли да играе в Рим:

- Това е моята четвърта "Мастърс" титла и общо десета в кариерата. Огромно постижение за мен е да защитя трофея си, играейки пред родна публика в Мадрид, с което се приближавам максимално до първото място. Чувствам се много горд от работата и резултатите, които постигам. Аз съм амбициозно момче и ще отида да играя в Рим.

За това дали страданието присъства в тениса на най-високото ниво:

- Наслаждавал съм се повече, отколкото съм страдал на корта, но съм имал и наистина трудни моменти. През повечето време обаче съм се забавлявал да бъда заедно с хората от моя екип и почти винаги съм се усмихвал. За мен е изключително специално да имам възможност да играя пред своя екип, семейство и приятели, така че гледам да оценявам тези моменти.

За това какъв е бил ключът към победата на финала:

- Възползвах се по най-добрия начин от шансовете си в първия и третия сет. Много съм щастлив, че го сторих, защото Щруф също имаше своите възможности и ме притисна сериозно, но останах позитивен през цялото време и бях малко по-добър във важните моменти.

За ролята на Хуан Карлос Фереро по време на мачовете:

- Неговите инструкции са много важни за мен и ми помагат много. Той може отстрани да види нещата по най-добрия възможен начин и да ме извади от трудните ситуации, каквито изобилстваха в днешния финал. Самият аз понякога съм по-негативен от допустимото на корта и именно Хуан Карлос съумява да възвръща максимално бързо позитивната настройка вътре в мен.

За това какво го тревожи в бъдещ план:

- Контузиите. Старая се да се грижа по възможно най-добрия начин за тялото си. Не се притеснявам от това, че в някакъв момент ще загубя мотивация и няма да искам да играя или да пътувам толкова много, защото знам, че няма да се случи.

За това какво го отличава от останалите:

- Аз съм играч за големите мачове. Играл съм 13 финала и съм спечелил 10 от тях. Мога да направя разликата в трудните моменти, правейки различни неща на корта. Неща, които другите правят.

За значението на способността да печелиш мачове, когато не играеш най-добрия си тенис?

- Това отличава просто добрите от наистина най-добрите играчи. Аз съм способен да диктувам събията в даден мач, дори когато играя зле. Истината е, че не можеш да си винаги на висота и в 80 процента от времето ще се представяш на ниво, което не те задоволява. Всичко се получава лесно, когато се чувствам уверен и правя зрелищни отигравания, само че победата е два пъти по-ценна, щом съм преодолял освен съперника и самия себе си. Способен съм да играя достатъчно добре и в трудните дни. Бих казал, че притежавам едно наистина много добро постоянство.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Алкарас: Аз съм играч за големите мачове; правя различни неща на корта от всички останали Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | карлос алкарас | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook