Алкарас бе тестван от играч извън топ 500, но се справи и вече е по петите на Джокович

от в 23:22 на 22.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас през миналата седмица се завърна по мечтан начин в Тура, след като макар и да беше извън кортовете в продължение на над три месеца, то 19-годишният испанец беше над всички в Буенос Айрес и триумфира с титлата в първата си надпревара за сезона. Без време за почивка, шампионът от US Open се отправи към АТР 500 турнира в Рио, където преди година завоюва трофея и на практика постави основите на незабравимата си 2022-ра, която завърши на върха в световната ранглиста.

Тийнейджърът на старта при защитата на отличието си в карнавалния град трябваше да срещне представителя на домакините, участващ посредством "уайлд кард" и ранкиран под номер 556, Матеуш Алвеш, който оказа неочаквано голяма съпротива на топ поставения в схемата, ала в крайна сметка фаворитът нямаше затруднения и се поздрави с победата в мача, продължил цели два дена, след като пауза за дъжд наложи отлагането му от вчера за днес - 6:4 6:4. По този начин Карлитос, който при евентуална защита на титлата си ще изравни Новак Джокович на върха в световната ранглиста, се класира за втория етап в състезанието, където следващото препятствие на пътя му е Фабио Фонини.

Началото на двубоя се оказа крайно неприсъщо за световния номер две, който допусна серия от неточности, довела до пробив на нула за аутсайдера, ала въпреки това испанецът моментално набра скорост и заличи пасива си чрез рибрейк. Сериозно впечатление правеше самочувствието, което демонстрираше Алвеш, но то бе напълно оправдано предвид класата на първото му подаване и агресивния му форхенд, превърнал се в негов основен точконосител. Все пак, макар и крайно изненадващото високо равнище от страна на световния номер 556, то Алкарас вкара темпото в желания си ритъм и с поредица от брилянти комбинации в офанзивен план реализира пробив в седмия гейм, който му се оказа предостатъчен и откриващият сет беше записан на сметката на шампиона.

С настъпването на втората част бразилецът продължи да бъде все така агресивен в действията си, като поддържаше средна скорост на първия си сервис около 190 километра в час, което му позволяваше да е конкурентноспособен на доскорошната първа ракета на планетата. Липсата на постоянство от страна на Алвеш доведе до купища грешки в играта му и спадът му не остана безнаказан от Карлитос, който се възползва и проби за 3:2.

Бразилецът в този момент вместо да сведе глава пред фаворита, то той на свой ред упражни нужния натиск над съперниковия сервис и съумя да пречупи устойчивостта на тийнейджъра, като материализира шанса си за рибрейк. Впоследствие станахме свидетели на най-дългия гейм в мача, продължил над 10 минути, в който Алкарас устоя на безпощадния начален удар на световния номер 556 и отново си осигури преднина в резултата, която затвърди. В този момент сериозна буря сполетя тенис комплекса в Рио, като наложи отлагане от вчера за днес на завършека на сблъсъка, но в крайна сметка дори близо 24-часовата пауза не помогна на местния любимец и веднага след завръщането си на корта Карлитос сложи точка на спора на собствен сервис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Алкарас бе тестван от играч извън топ 500, но се справи и вече е по петите на Джокович Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | рио

Коментари





Следвайте ни в Facebook