Алкарас повали Чилич в 4-часово зрелище на US Open и ще имаме нов шампион от Шлема!

от в 08:29 на 06.09.2022
Мартин Петков

През днешния ден на US Open се случи навярно най-голямата сензация от началото на турнира, след като местният любимец Франсис Тиафо изигра мача на живота си и елиминира рекордьора по титли от Шлема - Рафаел Надал, спирайки устрема му към 23-ти "мейджър" трофей. По този начин долната половина от схемата се отвори пред друг от големите фаворити за отличието в Ню Йорк - Карлос Алкарас, който достигна втората седмица на състезанието без загубен сет и днес предстоеше да срещне първото си сериозно изпитание в лицето на шампиона от 2014-та Марин Чилич.

Сблъсъкът между двамата идва по-малко от три седмици след двубоя им в Синсинати, където тийнейджърът впечатли и надви бившия номер три в последователни сетове, а впоследствие се превърна с тенисиста с най-много победи за годината - 47. Развоят на събитията при днешната им осминафинална среща във Flushing Meadows далеч не протече по искания от испанеца начин, докато ние станахме свидетели на абсолютно тенис зрелище изпълнено с много драма, обрати и едни от най-добрите точки на турнира, което продължи 3 часа и 54 минути, но все пак в крайна сметка Алкарас демонстрира огромната си зрялост предвид крехката си възраст и преодоля съпротивата на 15-тия поставен в схемата - 6:4 3:6 6:4 4:6 6:3. По пътя към титлата и първото място в класацията на АТР световният номер 4 го очаква в четвъртфиналите да срещне другия най-виден представител на следващото поколение - Яник Синер, от когото загуби при последните им два сблъсъка.

Двубоят стартира с огромни трудности за тийнейджъра, който в началните минути нямаше отговор за техниката пред завършващия удар на бившия шампион и изостана с брейк пасив. Испанецът побърза да промени игровия си стил и отстъпи с няколко метра назад от основната линия, при което караше Чилич да печели точката по няколко пъти и той неимоверно изнерви, след като допусна крайно нетипичните foot fault-ове, за да видим пълен обрат в случващото се и 4:2 за състезателя с най-много победи през годината. Алкарас впоследствие на практика обезкуражи бившия номер 3, демонстрирайки невероятните си умения в защитен план и необезпокояван записа откриващия сет срещу името си.

В началото на втората част 19-годишният талант се възползва отлично колебливия начален удар на хърватина, чийто първи сервис попадаше в очертанията под 50% и логичният пробив за испанеца не закъсня. Наглед неочаквано предвид всичко, което наблюдавахме вече близо час на корта, шампионът от 2014-та придоби завидна солидност във високотемповите разигравания, като биваше облагодетелстван от скоростната настилка и съумя да спечели 16 от последвалите 18 точки, за да осъществи своебразен обрат до 4:1 в своя полза. С това си действие Чилич придоби нужната увереност и рутина срещу младежа, като взимаше рано топките с цел да накъсва ритъма на съперника, което се оказа успешна стратегия и равенството в отделните части се завърна на таблото.

Третата част несъмнено беше най-равностойна, що се отнася до представянето на сервиращите, след като в първата ѝ половина брейкболи нямаше, а същевременно световният номер 4 блестеше в свой стил с изумителни изпълнения, сред които видяхме серия убийствени форхенди и бекхенд смач. Равнището в подаването на балканеца постепенно спадна, докато тийнейджърът усетил колебанията на противника се издърпа на 6-7 метра зад основната линия на ретур и след като пропиля шанса си за пробив в осмия гейм, то той броени минути по-късно беше безкомпромисен срещу опита на Чилич за сервис под ръката и оползтвори третия си сетбол, за да се доближи на само сет от крайния успех в сблъсъка.

В четвъртата част шампионът от Шлема атакува посредством излизания на мрежата началния удар на Алкарас и разполагаше с три последователни брейкбола, но за пореден път 19-годишният талант демонстрира на какво се способен под напрежение и чрез серия от пет поредни точки извади гейма си от ситуация 0:40. С течение на времето хърватинът започна да изглежда сякаш силите го напускат, ала благодарение на сервиса си последователно спаси куп шансове за пробив пред фаворита, преди в деветия гейм да изпрати по посока полето на Карлитос умопомрачителни удари, превърнали се в уинъри, за да си осигури правото да подава за частта. Чилич именно в този момент доказа защо е бивш победител в надпреварата и отрази нови брейкболи, като впоследствие ознаменува силната си игра, възстановявайки равновесието в общия резултат.

С достигането на решителния пети сет психологическото предимство несъмнено беше на страната на бившия номер 3, който се възползва от колебанията при младия си противник и излезе на пол позишън за победата при пробив аванс - 1:0. Тийнейджърът от Мурсия обаче за кой ли път през тази година с действията си на корта отново затвърди убежденията, че никога не трябва да бъде отписван и над 3 часа след началото на двубоя, той отново заигра близо до съвършенството, което се оказа твърде висока топка за 33-годишния му съперник и той поведе убедително с 4:1. Алкарас продължи да поддържа все така висок интензитет в изявите си и връщайки всеки удар на бившия шампион, на практика го обезкуражи, за да триумфира с една от най-важните победи в кариерата си и продължава напред в борбата за титлата от Откритото първенство на САЩ и първата позиция в световната ранглиста.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Алкарас повали Чилич в 4-часово зрелище на US Open и ще имаме нов шампион от Шлема! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | карлос алкарас | марин чилич | следваща генерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook