Американската мечта е жива: 20-годишният Шелтън обезвреди Тиафо и е 1/2-финалист на US Open

от в 07:31 на 06.09.2023
Мартин Петков

20-годишният Бен Шелтън изживява същинска приказка на тазгодишния US Open и се класира за полуфиналите в надпреварата, нанасяйки болезнено поражение на своя добър приятел и сънародник Франсис Тиафо. Самият сблъсък пък имаше историческо значение за Откритото първенство на САЩ, след като едва за втори път от създаването на "Артър Аш Стейдиъм" насам на него се изправиха двама афроамериканци един срещу друг и самата битка на корта далеч не се оказа лишена от драматични моменти, каквито и очаквахме, но в крайна сметка световният номер 47 взе скалпа на миналогодишния полуфиналист в Ню Йорк и триумфира с победата след 3 часа и 7 минути - 6:2 3:6 7:6(7) 6:2.

По този начин колежанският шампион от 2022-ра година в първия си пълен сезон на ниво АТР надгради постижението си от Аустрелиън Оупън, където достигна до фазата на топ 8, и на домашната си тенис сцена на US Open си гарантира място на дебютен полуфинал в Големия шлем. В опит да продължи невероятното си представяне и да достигне мача за отличието в Ню Йорк, Шелтън ще трябва да се изправи срещу 23-кратния носител на "мейджър" трофеи Новак Джокович, когото досега не е срещал в кариерата си, но с подкрепата на 23-хилядната си родна публика ще търси голямата сензация във Flushing Meadows.

По-високоранкираният от двамата американци имаше правото да постави началото на двубоя със сервис, като дебютното подаване за "Големия Фо" далеч не премина леко, ала след отразен брейкбол, то той отстоя своето. Същевременно обаче се забелязваха множество прибързани действия от страна на 10-ия поставен, който в старанието си да бъде агресивен, пресилваше ударите си и изпращаше топката в аут, докато младият Шелтън се намираше на обратния полюс и ни предостави серия от изпипани до съвършенство офанзивни акции, които неизменно завършваха с нанасянето на уинър, за да спечели пет поредни гейма, отвели го до успеха в откриващия сет.

На старта на втората част проблемите за миналогодишния полуфиналист в турнира продължиха с пълна сила, като той макар и често да излизаше в близост до мрежата, то играта му в това отношение видимо не бе на необходимото ниво и световният номер 47 достигна ранна възможност за пробив. Изправен до стената в един от преломните мигове на сблъсъка, Тиафо най-после намери първия си сервис и оцеля, с което напрежението се прехвърли от другата страна на мрежата, като броени минути по-късно станахме свидетели на сериозен спад в равнището на левичаря, който последователно направи двойна грешка, сбърка смач и пропусна рутинно воле, за да предаде подаването си в актива на своя сънародник.

Впоследствие младежът мигновено зае агресивна позиция на ретур в търсенето си на светкавичен рибрейк и конструираше отлично атаките си, за да си осигури два шанса за заличаване на пасива си, ала оттам насетне световният номер 10 взе всичко в свои ръце и ни разкри пълния потенциал на началния си удар, който заработи на оптималното си ниво и равенството в общия резултат на срещата възцари.

Третият сет пък своеобразно се оказа лишен от всякакъв логика, предвид факта че сервисите на двамата американци несъмнено бяха ключовият фактор в сблъсъка досега, докато с настъпването на тази част те на практика спряха да функционират. Така стеклите се обстоятелства пък ни предложиха поредица от обрати, като водачеството неизменно сменяше притежателя, но в крайна сметка след общо цели шест пробива в рамките на осем гейма, то паритетът остана на дневен ред.

В следващите минути пък проследихме бързо спечелени подавания на нула от страна на сервиращите, за да бъдем отведени в тайбрек, където резултатът вървеше точка за точка след по един разменен минибрейк, преди Шелтън да остави безмълвен световния номер 10 след мълниеносен бекхенд диагонал, донесъл му два сетбола при 6:4. От този момент нататък пък играта на левичаря нагледно рухна и той не вкара ретур на втори сервис, като това се оказа последвано от две поредни двойни грешки на младежа, при което Тиафо се сдоби с аванса, повеждайки със 7:6. Именно тогава обаче световният номер 47 изпълни фамозен ретур уинър от форхенд, за да изравни, като придобитият импулс от стореното го окрили и той не даде повече точка на сънародника си, отмъквайки по крайно драматичен начин сета, за да направи следващата крачка по пътя към дебютен "мейджър" полуфинал.

Вдъхновението в играта на Шелтън от своеобразния подвиг на младежа в дългия гейм пък се задържа и в началото на четвъртата част, когато левичарят без никакви "задръжки" вдигна оборотите и продуцира изключителни уинъри чрез своя бекхенд, за да реализира ранен пробив. Оттам насетне подаващите пък напълно наложиха своето превъзходство и интригата наглед се изпари, но само за да се стигне до седмия гейм, когато Тиафо инкасира серия от грешки и отново предаде началния си удар в актива на сънародника си, при което 20-годишният Бен остана хладнокръвен на собствен сервис и сложи точка на спора, узаконявайки най-важната победа в кариерата си досега.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Американската мечта е жива: 20-годишният Шелтън обезвреди Тиафо и е 1/2-финалист на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | бен шелтън | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook