Американският 1/4-финал е сервиран: Тиафо изнесе ново шоу и надви изненадата на турнира

от в 01:01 на 04.09.2023
Мартин Петков

Франсис Тиафо загърби колебанията си от втория кръг на US Open, когато трябваше да сътвори пълен обрат от сет пасив, и се завърна към най-добрия си тенис, с което се класира за четвъртфиналната фаза на домашната си надпревара от Големия шлем. Американецът, който преди година извървя пътя до полуфиналната фаза в турнира, преди да бъде спрян от бъдещия шампион Карлос Алкарас, изнесе поредния си тенис рецитал на "Артър Аш Стейдиъм", като безпроблемно се разправи с участващия посредством "уайлд кард" Ринки Хиджиката, подчинявайки го след точно два астрономически часа игра - 6:4 6:1 6:4.

По този начин световният номер 10 се присъединява към сънародника си Бен Шелтън във финалната осмица на Откритото първенство на САЩ, като именно срещу него ще се изправи в американско дерби, носещо на победителя място сред топ 4 в Ню Йорк.

Още от самото начало на двубоя сервиращите задаваха темпото на корта, като продължителността на разиграванията често биваше свеждана до кратък брой размени, преди някой от двамата състезатели да сбърка, но това далеч не им попречи да печелят подаванията си на собствен сервис. В това русло бяхме отведени до фундаменталния девети гейм, когато "Големия Фо" избра да отнеме от скоростта на своите ретури, търсейки по-голяма акуратност в изпълнението им, с което предостави инициативата на австралиеца, който в желанието си да нанася печеливши попадения, допусна серия от непредизвикани неточности, за да станем свидетели на късен пробив в актива на десетия поставен и той нямаше проблеми да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част играта на американеца достигна върховата си точка, при което фаворитът продуцираше по безупречен начин своите офанзивни акции, като не даваше нищо даром на световния номер 110 и на бърза ръка се откъсна напред в резултата с пробив. Впоследствие Хиджиката спря серията на миналогодишния полуфиналист от четири поредни спечелени гейма и отстоя сервиса си, разписвайки се в резултата, ала оттам насетне Тиафо вдигна оборотите и онагледи разликата в класите, като осъществи нови два брейка и дублира преднината си в отделните сетове.

В третата част силите на корта видимо се поизравниха, като макар и Хиджиката да трябваше да се бори за отстояването на началния си удар, то грешките в представянето на световния номер 10 бяха налице и паритетът се поддържаше. С преполовяването на сета пък нивото на тенис драстично спадна, от което сериозно повлияни се оказаха сервисите на двамата състезатели, като проследихме серия от пет поредни пробива в мача, но в крайна сметка Тиафо взе своето и след форхенд в аут на противника, подпечата класирането си за финалната осмица на US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Американският 1/4-финал е сервиран: Тиафо изнесе ново шоу и надви изненадата на турнира Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | ринки хиджиката | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook