Анастасия Павлюченкова е първата финалистка на Ролан Гарос 2021!

от в 17:37 на 10.06.2021
Диана Андреева

Опитът надделя в 1/2-финалния мач на централния корт в Париж и класира Анастасия Павлюченкова към заключителния етап от Ролан Гарос 2021. Световната номер 32 при дамите се справи с изненадата на турнира Тамара Зиданшек в последователни сетове - 7:5 6:3 и продължава уверено напред в надпреварата. Павлюченкова сложи край на неприятната серия за Русия - страната не е имала представител на финал от Големия шлем от над шест години, като за последно подобна емоция на родината си поднесе Мария Шарапова в Мелбърн 2015. 

Павлюченкова не само, че сбъдва една от детските си мечти, но и прави сериозен възход в световната ранглиста. При дамите към момента Анастасия е на 32-то място, но след страхотната й игра в Париж, тя ще направи скок до топ 20. Ако успее да вдигне титлата на Ролан Гарос, то тя ще се завърне сред първите 15, а в противен случай, ще остане на 18-та позиция в класацията на WTA. 

Павлюченкова демонстрираше абсолютно спокойствие на корта. Макар и в интервю след края на срещата рускинята да призна, че това далеч не е било така, именно хладнокръвието в ключовите моменти я изведе до крайния успех. Анастасия до момента не беше преминавала втория кръг на Ролан Гарос, но играта й през тези две седмици е почти безгрешна - сервисът й е постоянен, форхендър е като куршум, както се изрази Виктория Азаренка след края на мача помежду им, а бързината й позволява да се наглася перфектно към топката, за да атакува по всяко време. 

Мачът започна добре за Зиданшек, която си осигури брейк аванс още в началните минути. Това сякаш и даде твърде много увереност и тя започна да играе много пасивно, което далеч не беше правилния ход срещу Павлюченкова. Рускинята веднага "издебна" възможност да изравни в резултата, а впоследствие и поведе с 5:3, но късметът се усмихна на Тамара и я върна в сета. Все пак опитът надделя и изпрати първия сет на сметката на световната номер 32.

Задачата пред Зиданшек изглеждаше трудна, но не и невъзможна. Тенисистката от Словения неведнъж е показвала, че умело се справя с емоциите на корта и никога не се предава. Набрала обаче инерция, Павлюченкова не позволи на своята опонентка да реализира обрат и без никакви колебания затвори сета, а с това и мача.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Анастасия Павлюченкова е първата финалистка на Ролан Гарос 2021! Диана Андреева
Теми:  
анастасия павлюченкова | ролан гарос | тамара зиданшек

Коментари





Следвайте ни в Facebook