Анди Мъри заслужи нова олимпийска титла

от в 03:04 на 15.08.2016
Искрен Минчев

Анди Мъри спечели олимпийския тенис турнир в Рио де Жанейро. Така той за втори пореден път си осигури титлата от най-големия спортен форум след успеха му преди четири години в Лондон. Във финала на надпреварата шотландецът победи Хуан Мартин дел Потро в изключителна битка със 7:5, 4:6, 6:2, 7:5 за четири часа. В хода на надпреварата Дел Потро отстрани световния №1 Новак Джокович и бившия олимпийски шампион Рафаел Надал.

Мъри постигна и нещо историческо - никой друг състезател няма две поредни титли от Олимпийски игри от 1988-а насам. Освен всичко в момента Мъри е в най-дългата победна серия в кариерата си - 18 мача.

Въпреки изключителната над тричасова битка на корта, двамата приключиха срещата като демонстрираха чудесни взаимоотношения и дълго разговаряха прегърнати на мрежата.

С медала на Мъри Великобритания спечели шест златни отличия за деня и той бе наречен "Супер неделя" от британските медии. Преди четири години в Лондон британците се радваха на подобно постижение и в тогавашната "Супер събота". Целият тим от Острова е на второ място по медали в генералното класиране след САЩ.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ФИНАЛНАТА БИТКА!

Откриващият сет продължи маратонските 74 минути. Мъри се откъсна с 2:0 и 4:1, но аржентинецът направи отлична серия за 4:4. Току преди влизането в решителен тайбрек Дел Потро загуби подаването си като направи няколко прибързани удара - 7:5 за поставения под №2.

Бившият шампион от US Open не се стресна и поведе с пробив във втория сет за 2:0, който задържа до самия край - 6:4. Дел Потро бе повече от убедителен и доминираше дори в дългите разигравания.

Третият сет бе най-еднопосочен. В него Мъри бе по-свеж, реализира два пробива и заслужено спечели с 6:2.

В четвъртия сет двамата си размениха по два пробива за 2:2. Аржентинецът изглеждаше все по-уморен и трудноподвижен. Той дори поиска помощ от физиотерапевт. И веднага след намесата на специалиста Дел Потро успя да вземе подаването си на нула и да пробие Мъри - 4:3. Сервирайки за сета Дел Потро не намери сили да спечели гейма си и се стигна до 5:5. В този момент Анди спаси две точки за пробив с добро сервиране и си осигури минимум тайбрек. До него не се стигна, след като Мъри проби решително за 7:5 с цената на златния медал.

Настоящият сезон е вероятно най-успешният в кариерата на Мъри, който достигна финалите на Откритите първенства на Австралия и Франция, а след това триумфира на Уимбълдън. Тенис състезанието в Рио обаче не носи точки за световната ранглиста, където Мъри изостава с около 6000 точки от Новак Джокович.

Мъри все още изостава по повечето показатели от Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал, но има повече олимпийски титли поединично от тримата взети заедно.

На трето място в олимпийската надпревара остана Кей Нишикори, който победи Рафаел Надал в малкия финал. При дамите историческо първо злато за Пуерто Рико спечели Моника Пуиг.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Анди Мъри заслужи нова олимпийска титла Искрен Минчев
Теми:  
анди мъри | олимпийски игри 2016 | рио 2016 | хуан мартин дел потро

Коментари





Следвайте ни в Facebook