Андреев и Топалова впечатлиха, но не успяха да спрат Циципас и Сакари за нов гръцки успех

от в 08:34 на 30.12.2022
Мартин Петков

Новосъздадената отборна надпревара United Cup даде старт на новия тенис сезон в двете професионални тенис вериги - ATP и WTA, като имахме възможността в първите два дена на състезанието да наблюдаваме България в сблъсък срещу Гърция от група "А". За съжаление, родните ни национали в лицето на Изабелла Шиникова, Григор Димитров и Виктория Томова инкасираха поражения в първите три срещи от балканското дерби, което предреши крайния изход на двубоя в полза на южната ни съседка.

Впоследствие Димитър Кузманов излезе на корта за битката на вторите ракети при мъжете срещу Михаил Перволаракис и използва шанса си да срещне по-нискоранкиран съперник, за да донесе историческа първа българска победа на United Cup, наваксвайки част от изоставането ни до 1:3, непосредствено след което във формален мач на смесени двойки ни предстоеше да гледаме българските дебютанти в турнира - Адриан Андреев и Гергана Топалова, на които доверие гласува капитанът ни Григор Димитров. Съперниците на младите ни таланти от страната на елините бяха двете звезди в противниковата селекция - Стефанос Циципас и Мария Сакари, срещу които българите получиха възможността да се докоснат до най-добрите в спорта и макар да допуснаха поражение в последователни сетове с 4:6 4:6, което оформи крайното 4:1 победи в полза на Гърция, то положителните знаци от представянето на нашенците не липсваха.

В началото на двубоя притеснението да играеш на най-голямата сцена в тениса безспорно беше обзело родния ни тандем, като нерешителността на българите в някои ситуации им изигра лоша шега и на бърза ръка при първата почивка Циципас/Сакари се оттеглиха с аванс от два пробива. В идните минути обаче в разрез с видяното до момента, световната номер 6 се скова неколкократно на линията за начален удар, като направи две двойни грешки и позволи под слогана на добрата игра на мрежата от страна на Адриан, нашенците да намалят изоставането си. Отговорът на гръцкото дуо не закъсня и те светкавично възстановиха водачеството си от два брейка разлика, което след аналогичен развой на събитията от по-рано в срещата при сервис на Сакари, отново беше редуцирано, а усилията на българските таланти им донесоха четири гейма на сметката в откриващия сет, който беше причислен в актива на представителите на топ 10.

Със старта на втората част елините отново си върнаха игровото предимство на корта, като лошо впечатление правеха честите случаи, в които Циципас пласираше ударите си по посока телата на родните ни състезатели, ала това далеч не попречи на съперниците ни да поведат с ранен пробив аванс. Впоследствие Андреев съумя да спечели подаването си на нула, преди нови силни мигове на гръцкия тандем да означават удвояване на преднината. Застанала на начален удар за победата, Сакари се провали, при което изящно изпълнение на Топалова по правата, спечелило ѝ аплодисменти от Стефанос, задържа нашенците в мача, след като единият брейк беше наваксан. След последвалата почивка обаче именно Циципас имаше задачата да сервира, при което се справи безупречно с това да сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Андреев и Топалова впечатлиха, но не успяха да спрат Циципас и Сакари за нов гръцки успех Мартин Петков
Теми:  
united cup | адриан андреев | бг тенис | гергана топалова | мария сакари | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook