Андрей Рубльов срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:05 на 18.04.2021
Калоян Соколов

Андрей Рубльов и Стефанос Циципас ще излъчат шампиона на Мастърса в Монте Карло, а по този начин ще имаме втори нов шампион на това ниво, след като Хуберт Хуркач вдигна титлата в Маями. Руснакът досега дори не е бил на финал в подобна надпревара, докато Циципас може да се похвали с два достигнати такива, както и триумф на финалния Мастърс в Лондон.

Днешният сблъсък между двамата състезатели има и допълнителен залог, защото победителят ще оглави временната годишна ранглиста. Досега двамата състезатели са се класирали поне на четвъртфинал при всяко едно тяхно турнирно участие през сезон 2021. Това само показва колко висококачествена среща ни предстои, имайки предвид формата на играчите, така че шоуто определено не е за изпускане, но нека преди това заедно да се опитаме да предвидим какво ни очаква в днешния следобед.

Съперничество

Циципас и Рубльов са връстници, което е причината за множеството мачове между двамата още от ранна детска възраст. Те за пръв път се изправят един срещу друг на юношеската надпревара Orange Bowl, когато са на по само 14 години и гъркът постига изненадваща победа, защото по това опонентът му е лидер във въпросната възрастова група.

В ATP Тура пък двубоите между тях са четири на брой, като балансът на силите е напълно изравнен. При битките им на клей паритетът отново властва, защото всеки от тях има по една победа на червената настилка. Първо Рубльов надделя трудно през миналата година на финала в Хамбург, докато Циципас взе своя реванш, надделявайки комфортно на четвъртфинала на Ролан Гарос, който се изигра само около 10 дни по-късно.

Какви са предимствата на Циципас спрямо съперника му?

Световният номер 5 имаше далеч по-лесен път досега в турнира и все още продължава без загубен сет. Стефанос не се е изправил срещу нито един представител на топ 20, а дори една от срещите му въобще не се доигра, след като Алехандро Давидович Фокина се отказа преждевременно. Тези обстоятелства със сигурност правят Циципас далеч по-свеж от двамата тенисисти и това също може да бъде фактор, ако се стигне до трета част.

Балканецът също така определено се придвижва по-добре върху клея в сравнение с Рубльов и разполага с далеч по-устойчива защита, която допълнително разви чрез драстично подобрения си слайс. Гъркът винаги се стреми да играе изключително рано с топката след отскока, а освен това има сериозен замах преди удара и това води до значително количество нечисти контакти и рамки на другите настилки, само че тук младокът има нужното време да се нагоди за изпълненията си и показва максимална ефективност, когато поема инициативата.

Циципас освен това разполага с в пъти по-компетентни умения в близост до мрежата, където руснакът не се чувства уверен, и поставеният под номер 4 може да се опитва да го привиква напред, за да провокира негова евентуална грешка. Точно по този начин Надал спечели втория сет срещу световния номер 8, който на няколко пъти даде на Матадора лесна възможност за минаващи удари.

Друго сериозно преимущество на Стефанос се крие в по-голямата му вариативност и възможност за смяна на темпото. Рубльов несъмнено има по-сериозно ускорение в ръката си и вероятно ще направи много по-висок брой уинъри, но игровият му план не търпи развитие и именно гъркът е този, който може да предложи изненадващите ходове в мача.

На последно място бих отличил сериозната разлика у вторите подавания на финалистите. Руснакът значително надгради скоростта си на първи сервис, ала вторият му начален удар не е никак убедителен и не съдържа никакви характеристики в себе си, докато Циципас може да изпълнява отличен кик сервис, което му дава възможност да си отваря корта и да атакува с форхенда си.

А какви са тези на Рубльов?

Огневата мощ категорично е на страната на шампиона от Ротердам. Той може да обърне точка в своя полза само с един удар, а гъркът има нужда от серия такива изпълнения, за да вземе решително предимство. Рубльов притежава способността да си отваря корта по-добре, като така често може да приключва разиграването с изцяло протоколни изпълнения.

Категорично пък може да отличим обратния удар на руснака за по-голямо оръжие в сравнение с този на противника му. Циципас може да бъде натискан успешно на бекхенд и също така по-скоро разчита на дълбоко пласиране, отколкото на някакви постоянни атаки от обратен удар. Това въобще не важи за световния номер осем, който е еднакво опасен и от двете си страни, което го прави почти непробиваем от основната линия.

Сериозен коз на Андрей е и качеството му да сменя посоката светкавично, макар че е е сред най-големите атлети в Тура. Гъркът притежава по-висока линейна скорост и гъвкавост, но често има проблеми, когато трябва да пренася внезапно  тежестта от единия върху другия крак.

Няма как да не отличим по-изчистената техника на руснака, чрез която той насочва ударите си с лекота във всяка една точка по корта, а при Стефанос контролът често убягва в неговото желание да вземе веднага инициативата и това може да доведе до серия от неточности.

Очаквания и коефициенти

И двамата играчи признаха, че провалът им в Маями се дължи на това, че Голямата тройка е отсъствала и съответно те са станали подвластни на напрежението. Очаквам и сега да не липсват нервните моменти, но Рубльов вече премина един сериозен стрес тест, преодолявайки Рафаел Надал на четвъртфиналите и очаквам силната му серия да продължи и днес.

Букмейкърите не виждат ясен фаворит в сблъсъка и дават равни шансове на състезателите (1,90 коефициент), а всички ние действително се надяваме да станем свидетели на един зрелищен и оспорван двубой, който отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Андрей Рубльов срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | андрей рубльов | монте карло | превюта | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook