Атланта: Топ поставеният Шелтън загуби от тийнейджъра, който вкара Григор в 5 сета на Уимбълдън

от в 18:00 на 26.07.2024
Калоян Соколов

Джунченг Шанг категорично се утвърди като един от най-способните млади играчи в световния тенис и неслучайно е сред двамата тийнейджъри (заедно с Якуб Меншик), които са част от световния топ 100. Китаецът остави страхотни впечатления с играта си на Уимбълдън, където поведе с 2:0 сета във втория кръг срещу Григор Димитров, но първата ни ракета съумя да вдигне нивото и в крайна сметка да преодолее съпротивата на 19-годишния талант.

Още тогава обаче се видя, че азиатецът вече има достатъчно качества, за да спори с най-добрите и вчера постигна своята най-голяма победа в кариерата, надигравайки топ поставения на ATP надпреварата на твърди кортове в Атланта и то за трети път в също толкова мачове помежду им. Шанг допусна само 6 непредизвикани грешки за цялата среща и сломи съпротивата на Бен Шелтън (световен номер 14), с което се класира за третия си 1/4-финал на това ниво в кариерата си, а там го очаква среща с австралиеца Макс Пърсел (световен номер 66), който е по-скоро известен с успехите си на двойки.

Местният любимец сервираше на познатото високо ниво в първия сет и асовете се нижеха с лекота в актива му, но определено тийнейджърът имаше предимство в разиграванията и Шелтън не съумяшае да направи нищо с играта си на ретур. Първият брейкбол се откри пред китаеца в седмия гейм, само че веднага последва нов топовен начален удар от ракетата на фаворита и той поведе с 4:3.

Постепенно обаче непоставеният играч започна да разчита все по-добре първите подавания на съперника си и това му позволи да пробие при 5:5 и да сервира за спечелването на сета. Тогава полуфиналистът от миналогодишния US Open влезе в серия от бомбени форхенди, които бяха абсолютно неспасяеми и станахме свидетели на светкавичен рибрейк, което предопредели изиграването на тайбрек.

Там американецът реализира мини брейк в самото начало и смяната на полетата дойде при 4:2 в негова полза, но Шанг не се отказа и имаше отговор за всяка една атака на световния номер 14, като в крайна сметка реализира обрат в дългия гейм и изкопчи успеха в откриващата част.

По-високоранкираният тенисист отново беше безупречен за дълъг период от линията за начален удар във втория сет, ала продължаваше и да е толкова неефективен, когато посреща, въпреки че азиатецът вкарваше едва 44 процента от първите си подавания в корта.

Играта продължи гейм за гейм до 5:4 в полза на тийнейджъра, а в този момент очевидно нервите на топ поставения не издържаха и световният номер 89 сложи точка на спор с осъществяването на втория си пробив в мача.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Атланта: Топ поставеният Шелтън загуби от тийнейджъра, който вкара Григор в 5 сета на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | атланта | бен шелтън | джунченг шанг | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook