ATP Финали: Джокович, Циципас и Медведев в една група; лек жребий за Надал

от в 14:24 на 10.11.2022
Мартин Петков

Намираме се на финалната права на сезон 2022, който по традиция ще бъде закрит със Заключителния Мастърс на 8-те най-добри тенисисти за годината. Турнирът в дълъг период от време се провеждаше в зала „О2 Арена“ в Лондон, където и родната първа ракета Григор Димитров триумфира с титлата през 2017-а, но от миналогодишното издание на надпреварата тя смени мястото си на провеждане и италианският град Торино за втори пореден сезон ще приеме сблъсъците между топ тенисистите. В последния възможен момент, по време на Мастърс 1000 турнира в Париж, контузия предизвика отказване на световния номер едно Карлос Алкарас в четвъртфиналите, като състоянието на испанеца впоследствие се оказа по-сериозно от очакваното и той трябваше да сложи преждевременен край на тази незабравима за себе си година. 

По този начин Тейлър Фриц ще заеме последното осмо място за участие в състезанието, докато в ролята на първа и втора резерви остават шампионът от зала "Берси" - 19-годишният Холгер Руне, и миналогодишният участник във Финалите на АТР - Хуберт Хуркач, като и двамата възнамеряват да летят за италианския град с идеята да се включат в надпреварата, ако им се открие възможност. През днешния ден бе изтеглен жребият за турнира, започващ идния понеделник, чрез който осемтимата състезатели бяха разпределени в две групи – Зелена и Червена.

Рафаел Надал, който се завърна в игра с поражение на старта във френската столица, е в позицията на топ поставен за турнира на 8-те най-добри и оглавява Зелената група, като ще направи опит при 11-ото си участие да завоюва единствения трофей, който липсва във витрината му. В същия поток втора урна изпрати световния номер 4 Каспър Рууд, който в отминалите месеци достигна финал на две от надпреварите от Големия шлем - Ролан Гарос и US Open, ала представеното му от сблъсъка за титлата в Ню Йорк насам е доста под нужното ниво и предвид слабите му резултати в зала, то норвежецът изглежда като желан съперник.

Третото попълнение в групата на Матадора е безспорно един от най-прогресиралите играчи в последно време - Феликс Оже-Алиасим, който се намираше в серия от 16 поредни победи и три последователни трофея, преди да отстъпи в полуфиналната фаза в зала "Берси" на бъдещия шампион Холгер Руне, но това по никакъв начин не помрачава отличните шансове на канадеца да се бори за отличието в италианския град. Четвъртото място в този поток бива отредено на последния класирал се състезател, при това благодарение на отказването на Карлос Алкарас, Тейлър Фриц. Американецът далеч не изглежда в цветуща форма що се отнася до игра на закрито, ала в кариерата си неведнъж е показвал, че може да е конкурентноспособен при всякакви условия на най-добрите в света.

Ролята на водач в Червената група пък зае Стефанос Циципас, който със своите 60 победи през годината води еднолично на върха по съответния показател в хода на сезона в АТР Тура и към това, ако прибавим триумфа му с трофея от Финалите на АТР преди три лета, то гъркът се намира в позицията на един от фаворитите за отличието. Непосредствено до него в същия поток се нарежда шампионът от 2020-а Даниил Медведев, който наскоро триумфира във Виена и макар колебливото си представяне в Париж, то руснакът безспорно не е за отписване, когато става дума за игра на твърди кортове.

Третата позиция е за силно представящия се на закрито Андрей Рубльов, чиито 6 от общо 12 титли в кариерата идват именно в зала. Новак Джокович също се присъединява към компанията на гореспоменатите трима представители на топ 10 и от позицията на топ фаворит за трофея от АТР Финалите, който фигурира петкратно във витрината му и единствено Роджър Федерер с шест е пред него, то 21-кратният носител на "мейджър" отличия оформя "групата на смъртта" в Торино.

Зелена група:

1. Рафаел Надал

2. Каспър Рууд

3. Феликс Оже-Алиасим

4. Тейлър Фриц

Червена група:

1. Стефанос Циципас

2. Даниил Медведев

3. Андрей Рубльов

4. Новак Джокович 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP Финали: Джокович, Циципас и Медведев в една група; лек жребий за Надал Мартин Петков
Теми:  
atp | атр финали | даниил медведев | новак джокович | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook