ATP ранглиста: Двама американци в топ 10 за пръв път от 11 години; Мъри вече сред първите 40

от в 00:36 на 19.06.2023
Мирела Николова

През изминалата седмица бе поставено началото на сезона на трева с първите турнири на зелено за годината, а днес е време за ежеседмичното обновяване на световната ранглиста. Промени в челото на класацията липсват, след като Новак Джокович запазва лидерската си позиция, следван от Карлос Алкарас и Даниил Медведев, а челната петица се допълва още от Каспър Рууд и Стефанос Циципас.

Единственото разместване в топ 10 е дебютът на Франсис Тиафо сред най-добрите десет в света. Американецът, който завоюва своята първа титла на трева в Щутгарт, бележи прогрес от две места, които го изстрелват до върховата за него 10-а позиция. По този начин в челната десетка на ранглистата вече има двама представители на САЩ (Тиафо и Тейлър Фриц), като това се случва за първи път от май 2012-а, когато Марди Фиш и Джон Иснър са ранкирани съответно под №7 и №10.

Шампионът от надпреварата в Хертогенбош - Талон Грийкспор, също записва рекордно постижение, изкачвайки се с 9 места до №29. От своя страна, Анди Мъри, който триумфира на Чаланджъра в Нотингам и вдигна трофей за втора поредна седмица, се завръща сред най-добрите 40 в света и от днес вече заема 38-ата позиция.

Най-сериозен спад през настоящата седмица отбелязва Матео Беретини, който инкасира тежко поражение още в първия двубой след завръщането си от контузия. След като спечели едва три гейма на старта в Щутгарт, италианецът не успя да защити титлата си от миналата година и днес губи цели 500 точки от актива си, които му костват регрес от цели 13 места до №34. Лошите новини за него обаче не свършват дотук, тъй като вчера той обяви, че ще пропусне турнира в Куинс, където триумфира при последните две издания, и това по всяка вероятност ще доведе до изпадане от топ 100.

Официалната ранглиста на АТР можете да разгледате тук.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP ранглиста: Двама американци в топ 10 за пръв път от 11 години; Мъри вече сред първите 40 Мирела Николова
Теми:  
atp | карлос алкарас | матео беретини | новак джокович | ранглисти | талон грийкспор | франсис тиафо | хертогенбош | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook