ATP ранглистата в края на сезона: Алкарас е на върха, следван от Надал; Джокович в топ 5

от в 06:01 на 21.11.2022
Мирела Николова

Изминалата 2022-ра година ни направи свидетели на безпрецедентни събития, множество изненади и редица първокласни сблъсъци, които ще останат завинаги в историята на спорта. Тенисът се раздели с някои от най-разпознаваемите лица през последните десетилетия, след като професионалната сцена напуснаха Роджър Федерер, Хуан Мартин дел Потро, Жо-Вилфред Цонга, Жил Симон, Андреас Сепи и Филип Колшрайбер. За сметка на това обаче се появиха множество нови лица, които изглеждат готови да заемат местата им, като без съмнение сред тях се отличава 19-годишният Карлос Алкарас. 

Младият испанец сътвори истински подвизи по време на тазгодишния сезон, след като победи последователно Рафаел Надал и Новак Джокович по пътя към трофея в Мадрид, а през септември вдигна и своята първа титла от Големия шлем на US Open, благодарение на която се превърна в най-младия номер едно в историята на тениса. Тийнейджърът успя да опази лидерската си позиция до края на годината, с което постави нов рекорд и стана най-младият играч, завършвал годината на първо място. 

Втори в класирането пък е Рафаел Надал, за когото сезонът стартира по великолепен начин с титли на Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос, което го превърна във водач в класацията за най-голям брой трофеи от Големия шлем. Впоследствие обаче за Матадора последваха трудни месеци, в които той бе преследван от контузии, заради които не успя да покаже на какво е способен и не можа да си върна лидерската позиция в подреждането.

Челната тройка в края на годината се допълва от Каспър Рууд, който достигна до финала на три от най-значимите надпревари - Ролан Гарос, US Open и Финалния Мастърс, като същевременно се изкачи и до върховото за себе си второ място в световната ранглиста. Четвъртата позиция бива заета от Стефанос Циципас, а в топ 5 попада и Новак Джокович.

Джокович, който през тази година бе лишен от право на участие в множество турнири заради решението си да не се ваксинира, трябваше да пропусне Аустрелиън Оупън и US Open, както и Мастърсите в Индиън Уелс, Маями, Торонто и Синсинати, като всичко това доведе и до загубата на лидерството в класацията на АТР. Въпреки това обаче сърбинът успя да завоюва трофея на Уимбълдън и да се класира за Финалния Мастърс на 8-те най-добри, където през вчерашния ден триумфира със своята шеста титла в турнира. Въпросният трофей означава и изкачване с три позиции за 21-кратния шампион от Шлема, който завършва годината под №5.

В челната десетка на световната ранглиста попадат Феликс Оже-Алиасим, Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц и Хуберт Хуркач. Александър Зверев, който не е излизал на корта от Ролан Гарос насам, се намира под №12 в ранглистата, а двамата италианци Яник Синер и Матео Беретини, които също са измъчвани от контузии през последните седмици, завършват съответно под №15 и №16. Финалистът от Уимбълдън - Ник Кирьос, заема 22-рата позиция, докато най-добрият ни тенисист Григор Димитров завършва под №28.

Цялата официална ранглиста на АТР можете да разгледате тук.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP ранглистата в края на сезона: Алкарас е на върха, следван от Надал; Джокович в топ 5 Мирела Николова
Теми:  
atp | григор димитров | карлос алкарас | каспър рууд | новак джокович | ранглисти | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook