ATP ранглисти: Яник Синер е новият номер едно; Алкарас също изпревари Джокович

от в 08:53 на 10.06.2024
Елеонора Александрова

Вторият турнир от Големия шлем за годината вече е в историята, а с това ще настъпят и сериозни размествания в ATP ранглистата. С оттеглянето на Новак Джокович на четвъртфиналите и класирането на Яник Синер на полуфиналите, италианецът ще стане 29-тият играч, в историята на мъжкия тенис, играч, стигнал до върха на класирането. Освен нов лидер, ще имаме и нов подгласник. Новият шампион на Ролан Гарос, Карлос Алкарас, ще се завърне в топ 2 и така ще е на 945 точки от новия номер 1. Джокович, който до тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция, бе първи, ще остане в топ 3, но вече зад двамата "мейджър" шампиони за годината.

Финалистът в Париж, Александър Зверев, ще запази четвъртата позиция, а зад него, в тази подредба, ще останат Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Каспър Рууд и Хуберт Хуркач.

Алекс Де Минор, който направи най-силното си представяне на "мейджър" турнири от 2020-та насам, стигайки до четвъртфиналите, ще направи своето завръщане в топ 10, като от днес той ще е под номер 9. За сметка на това Стефанос Циципас ще напусне първата десетка и ще е 11-ти.

Миналогодишният четвъртфиналист и бивш представител на топ 10, Карен Хачанов, ще напусне топ 20 и ще е на 22-ро място в ранглистата, вследствие на шокиращата му загуба във втория кръг срещу квалификанта Йозеф Ковалик.

14-кратният шампион на Ролан Гарос, Рафаел Надал получи "уайлд кард" на любимия си турнир. Макар и Матадора да бе отпаднал още в първия кръг на турнира, понасяйки едва четвъртото си поражение във френската столица в кариерата си, ибериецът ще се изкачи с 11 позиции и ще е вече 264-ти.

От своя страна тенисистът, елиминирал Андрей Рубльов, Матео Арналди, продължава своето развитие, като италианецът ще запише новото си най-добро класиране, а именно 34-то място.

Сериозен прогрес и за Корентен Муте, който шокира финалиста от Рим и представител на топ 20, Николас Джари и спечели сет с 6:2 над Яник Синер. Французинът ще направи скок от близо 30 позиции и вече ще е под номер 56.

Други тенисисти, които ще могат да се похвалят с нови най-добри класирания са: Мариано Навоне (29), Томаш Махач (33), Флавио Коболи (50), Павел Котов (51), Сумит Нагал (77), Зизу Бергс (81) и Александър Ковачевич (83).


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
ATP ранглисти: Яник Синер е новият номер едно; Алкарас също изпревари Джокович Елеонора Александрова
Теми:  
atp | карлос алкарас | новак джокович | ранглиста | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook