"Аз и Борг също имахме 4 титли на 21, но приключихме на 25": Виландер предупреди Алкарас

от в 16:55 на 16.07.2024
Георги Димитров

Легендата на шведския тенис и настоящ коментатор и специалист на Евроспорт Матс Виландер поздрави Карлос Алкарас за втората му поредна титла на Уимбълдън, но отправи и сериозно предупреждение към младия испанец, да не се самозабравя. В неделя Алкарас спечели своята 4-та титла от Големия шлем, след като за втори път подред се справи със съпротивата на Новак Джокович във финала на "свещената трева" и по този начин се превърна в 4-тия най-млад тенисист, който печели 4 мейджър титли. Единствените негови предшественици в тази категория са самият Матс Виландер, сънародника му Бьорн Борг и Борис Бекер.

Двамата шведи имат общо 18 титли от Големия шлем, но определено стечението на кариерите им не бе благоприятно в тяхната по-късна фаза и остава истинска загадка каква щеше да е бройката, ако и двамата имаха по-дълъг път в професионалния тенис. Ето и какво каза Виландер в понеделник пред френската медия "L'Équipe". 

„Карлос Алкарас сега е сред най-младите играчи, спечелил четири турнира от Големия шлем, следвайки мен и Бьорн Борг. Но какво се случи с нас? На 25-годишна възраст Бьорн и аз се пречупихме и на практика прекратихме кариерите си. Тенисът вече не беше най-важното нещо в живота ни. Ето защо смятам, че следващите пет или шест години ще бъдат решаващи за него и амбициите му да се превърна в един от най-великите. Фактът, че печели на толкова млада възраст, не е чак толкова изненадващ, но истинското величие се постига с постоянството през годините.

Той беше много силен психически още като дете, а след това и като тийнейджър, но тази титла от Уимбълдън е същинска тенис експлозия. Сякаш най-трудното за него тепърва започва. Всъщност за Карлос би било почти невъзможно да реагира пълноценно на това постижениене, защото надали осъзнава какво ниастина се случи. Ще трябва да си отговори на цяла поредица от въпроси: Какво искам да постигна? Да спечеля колкото се може повече турнири от Големия шлем? Да остана номер 1 в продължение на петнадесет години подред? Да бъда все още конкурентноспособен на 37 години? Да постигна календарния Голям шлем? Да достигнеш до върха е целта на всеки първокласен играч, само че става още по-трудно, когато наистина го направиш и трябваш да намериш мотивация да се задържим там въможно най-дълго време" - смята 7-кратният шампион в Големия шлем.

Източник: We Love Tennis

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Аз и Борг също имахме 4 титли на 21, но приключихме на 25": Виландер предупреди Алкарас Георги Димитров
Теми:  
голям шлем | карлос алкарас | любопитно | матс виландер

Коментари





Следвайте ни в Facebook