Бъдещето е тук: Тийнейджърът Руне отново изуми и изхвърли Шаповалов от РГ!

от в 14:13 на 24.05.2022
Мартин Петков

Холгер Руне се представя на доста високо ниво в хода на клей сезона, като се изкачи напред в ранглистата и спечели дебютна ATP титла, която дойде на надпреварата в Мюнхен. Датчанинът през изминалата седмица достигна полуфиналите в Лион, което се оказа отлична тренировка предвид тежкия му жребий, който му отреди да срещне Денис Шаповалов на старта на Ролан Гарос през днешния ден.

Сблъсъкът извади на показ най-лошото от играта на канадеца, който допусна умопомрачителен брой грешки, позволявайки на тийнейджъра главно с това, че вкарваше топката в корта да триумфира след 6:3 6:1 7:6(4). Във втори кръг за световния номер 40 предстои да се изправи срещу победителя измежду Педро Мартинес и Хенри Лааксонен.

Още в началните минути се създаде убеждението, че 14-ят поставен е по-добрият от двамата на корта, след като дори разполагаше с брейкбол, който не съумя до оползотвори. Напрежението в играта на канадеца взе своя връх в идния гейм, след като левичарят опита неколкократно прийома ,,сервис-мрежа", но не сполучи и логично бе пробит от по-младия си колега. Руне впоследствие не се наложи да изразходва много енергия, след като трупаше множество точки от неточностите на канадеца и стигна до нов брейк, с който записа откриващия сет на сметката си.

Втората част ясно ни демонстрира слабите нерви на Шаповалов, който след поредица от двойни грешки предаде подаването си в актива на скандинавеца. Световният номер 40 не се разконцентрира нито за миг, като продължи да следва тактическия си план и силно подпомогнат от канадеца реализира пореден пробив, с който в идните минути увеличи преднината си в общия резултат.

В третата част станахме свидетели на сравнително по-голяма равнопоставеност от предишните две, след като двамата състезатели с лекота печелиха в моментите си на начален удар. Неусетно се стигна до седмия гейм, когато брагът в играта на левичаря се завърна, ала той съумя да демонстрира присъщия му характер за тенисист от неговия ранг и отрази три последователни брейкбола, за да остане в мача. Датчанинът от своя страна не се повлия от изпусната възможност, като още в последвалото подаване на своя противник стигна до решителен пробив, с което получи шанс да сервира за победата, но профука мачбол и паритетът бе възстановен при 5:5. Шапо съумя да открадне инициативата моментално и дори разполагаше със сетбол, но не се стигна до нещо повече и частта влезе в тайбрек. Дългият гейм премина под пълното господство на Руне, който нито за миг не изпусна водачеството и се поздрави с дебютната победа в кариерата си на Ролан Гарос.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бъдещето е тук: Тийнейджърът Руне отново изуми и изхвърли Шаповалов от РГ! Мартин Петков
Теми:  
денис шаповалов | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook