Багдатис и Бердих с трудни победи в Дубай

от в 19:28 на 26.02.2019
В
Маркос Багдатис и Томаш Бердих започнаха кампаниите си на турнира от сериите АТР 500 в Дубай с трудни победи. Кипърецът отстрани 218-тия в света Мохамед Сафуат в три сета след 4:6 6:3 6:4, а чехът се справи с Иля Ивашка също след трисетов успех с 6:4 4:6 7:6(4).

Мачът между Багдатис и Сафуат започна трудно за кипъреца, който след като пропусна два поредни брейкшанса при 2:2 в първата част, трябваше от своя страна да отразява точка за пробив.

Сафуат обаче бе непоколебим и съумя да спечели гейма на ретур, а впоследствие той успя и да задържи всичките си сервис геймове до края на сета.

Във втората част Маркос обаче напомни за себе си, като намали грешките, съпътствали играта му в голяма част от първия сет, а същевременно заигра и значително по-активно. Египтянинът, от друга страна, изглежда бе леко стреснат от успеха си в първата част и, усещайки че е само на сет от успеха в срещата, ръката му се скова рязко.

Багдатис съответно започна втората фаза на мача ударно, реализирайки ранен пробив, а скоро осъществи и двоен такъв, като по този начин си издейства лукса да сервира за изравняване на сетовете при 5:1.

Сафуат съумя да върне единия брейк все пак, но при 5:3 Багдатис бе безкомпромисен, печелейки подаването си на нула, с което форсира и трета решителна част.

Кипърецът тогава претърпя лек спад в играта си, като началото на сета бе относително коварно за него, след като трябваше да спасява първия си сервис гейм в частта от 0:40.

След дръзка игра обаче Маркос успя да преобърне подаването си, а двамата не срещаха трудности на сервис до 4:4, когато този път кипърецът достигна до три поредни брейкбола на ретур.

Той обаче се възползва още от първата си възможност, като впоследствие затвори и срещата след нов непоколебим сервис гейм.

Багдатис очаква във втория кръг на надпреварата победителя от двубоя между Чилич и Монфис.

 

Срещата между Бердих и Ивашка пък започна с леко преимущество за чешкия ветеран, който макар че трябваше да спасява точка за пробив в първия си сервис гейм, впоследствие той самият успя да реализира такъв.

Томаш имаше и два поредни брейкшанса за двоен пробив при 4:2, но началният удар на беларусина го избави от опасната ситуация.

Ивашка скоро пък се сдоби с точка за рибрейк и 4:4, но светкавичен ас на Бердих заличи тази възможност, като до края на сета чехът не даде повече шансове на съперника си, закривайки първата част с 6:4.

Двамата тенисисти във втората фаза на мача задържаха подаванията си уверено до 3:2 за Ивашка, когато беларусинът демонстрира изключително солидна игра от дъното на корта, като по този начин си издейства и впечатляващ нулев пробив.

Брейкът бе затвърден, но чехът не се отказа и когато съперникът му сервираше за успеха в частта, Бердих достигна до 0:40.

Първите две възможности за рибрейк бяха отразени от мощния сервис на Ивашка, само че при третия брейкбол Томаш съумя да влезе в разиграване, което се увенча с успех за ветерана, като така пробивът бе върнат.

Радостта на чеха обаче бе краткотрайна, защото още в следващия гейм на Бердих му се наложи да спасява два поредни сетбола на сервис. Първият бе заличен след сигурна комбинация, но при втория Ивашка излезе на мрежата и след фамозно форхенд воле, закачило страничната линия с няколко милиметра, беларусинът все пак съумя да изравни частите.

Ивашка започна решаващата фаза на мача, възползвайки се от инерцията, която играта му бе набрала, и след безметежен сервис гейм впоследствие достигна и до два брейкбола.

Бердих обаче си помогна с началния удар, като в крайна сметка се измъкна от опасностите, а скоро бе и негов ред да достигне до геймбол на ретур, но подобно на опонента си в предния гейм, и чехът не съумя да пробие.

Двамата от тогава навлязоха в комфортно темпо на начален удар до самия край на сета, като така логичното се случи и тайбрек трябваше да определи изхода на двубоя.

В него чехът бе по-убедителният тенисист на корта още от началото, като направи минипробив за 3:1, а скоро при 5:2 реализира още един такъв, с което Бердих си и издейства четири поредни мачбола.

Иляшка все пак не се предаде и отрази първите два, но на третата си възможност Томаш бе категоричен и затвори драматичния мач в своя полза.

Във втория кръг в Дубай Бердих ще се изправи срещу един измежду Борна Чорич или Иржи Весели.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Багдатис и Бердих с трудни победи в Дубай В

Коментари





Следвайте ни в Facebook